11 tips om jouw doelen wel te halen


Doelen bereiken hoeft niet altijd te draaien om afzien en heel hard werken. Het begint met je prioriteiten bepalen. Start gewoon met voornaamste doelen voor jezelf helder te krijgen, waar wil jij je op gaan richten? Wat is hoofd en bijzaak. Bedenk met hulp van dit artikel hoe je je doel wil bereiken en weet dat je soms je strategie een beetje bij moet stellen. Ga ook na wat je nog weerhoud op dit moment. Kom je niet uit de startblokken voor iets wat je echt wilt, dan is je eerste actie wellicht om die drempels of twijfels te elimineren en jezelf te motiveren. En dan... deze 11 toepassen om jouw dromen te verwezenlijken. 


1. Stel prioriteiten. Je kunt misschien wel twintig dingen bedenken die je aan wil pakken, maar je bereikt meer als je je richt op een paar daarvan. Zo heb je meer aandacht en ruimte voor dat wat écht belangrijk voor jou is.

2. Een groot doel bereiken, bestaat vaak uit kleine tussenstapjes. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf aanwennen te snacken met fruit of gezonde versnaperingen, waardoor dat de standaard wordt in plaats van koek of chips. En als je dat overdag goed lukt, breid je het uit naar de avond. 

3. Doe het op jouw manier. Kies bv een sport die je leuk lijkt en bij jou past. Doe eerst hier en daar eens wat proeflesjes als je dit nog moet ontdekken. Probeer wat dingen uit zoals fietsen, skaten, hardlopen, mountainbiken met je vrienden etc.

4. Doe het samen, als het kan. Sluit je aan bij een vereniging of loop met een vast maatje, zodat het gezellig is en je gemist wordt als je niet gaat.

5. Stel iets in het vooruitzicht, ook als je een klein doel behaalt. Voor de een kan dat een beloning zijn na het sporten zoals de sauna induiken. Wat voor veel mensen die stoppen met roken helpt, is om het bedrag wat ze nu besparen opzij te zetten en daar wat leuks van te kopen.

6. Twijfel niet. Begin gewoon en blijf doorgaan. Leer jezelf niet aan om af te haken, hoe vaker je dat doet, hoe normaler je dat gaat vinden. En afhaken is geen gedrag wat je als gewoonte wil ontwikkelen of waar je op langere termijn gelukkig van zal worden.

7. Blijf flexibel. Als de omstandigheden veranderen, door de lockdown-beperkingen bijvoorbeeld, kijk dan wat er nog wél kan en hoe je op een andere manier jouw doelen kunt bereiken.

8. Geniet van het proces, niet alleen van het resultaat. Dat doe je door er echt met je aandacht bij te zijn, details op te merken en niet nog tegelijkertijd aan 100.000 andere dingen te denken die door je hoofd schieten. Al lukt het misschien niet constant, probeer telkens de focus terug te brengen naar het moment. Dat is waar mindfulness ook om draait.

9. Hou je progressie bij. Het kan even duren voor je je droom waarmaakt, maar op dagelijkse of wekelijkse basis zijn er vaak wel lichtpuntjes. Je bent er misschien nog niet, maar al wel goed bezig. Met een dagboekje of gewoontetracker kun je je hier bewust van worden. Bijvoorbeeld door op een kalender elke dag een krul of kruisje te zetten waarop het je gelukt is je aan je voornemen te houden.

10. Laat je niet kisten bij tegenslag. Accepteer dat je wel eens een mindere dag hebt en je vorm niet constant is. Dat is niet het einde van de wereld. Morgen weer een dag, toch?

11. Gezonder leven is een combinatie van voeding, beweging en ontspanning. Als je sporten combineert met betere keuzes op het gebied van voeding of stoppen met roken, kun je op je handen nagaan dat dit een groter effect zal hebben! 


Neem de punten in je op en probeer enkele daarvan toe te passen om je gewoontes te doorbreken. Ga er voor! En sluit je aan op Qragt. Zo kun je gratis en voor niks deelnemen aan verschillende online trainingen die je hierbij kunnen helpen. 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20