Ik leef toch zeker niet om te werken? Ik werk om te leven! Wanneer je balans tussen werk en privé volledig zoek is


Soms lijkt het alsof je leven alleen maar om werken en presteren gaat. De één troeft de ander nog meer af. Het moet altijd maar beter, sneller, productiever, waarbij overwerken de norm is geworden. Maar je leven bestaat toch uit meer dan enkel werken? En jij bent toch zeker geen duizendpoot?! Hoe maak jij van jouw balans in werk en privé een prioriteit, zodat je ook weer eens kunt ontspannen?


Als het allemaal in de soep loopt

Als het evenwicht tussen werk en privé niet in balans is, ontstaat er vaak een situatie met veel stress wat op den duur kan leiden tot een burn-out. De disbalans tussen werk en privé zorgt voor conflicten; conflicten met jezelf en met anderen. Zo onderscheiden we drie conflicten waar jij mee te maken kunt krijgen als jouw werk- en privésituatie niet in balans zijn.

Te weinig tijd

Het eerste conflict heeft alles te maken met tijd. Of eigenlijk, het gebrek daaraan. De tijd die je stopt in jouw werk, is namelijk tijd die je niet meer kunt stoppen in jouw privéleven. Je kunt bijvoorbeeld niet mee naar dat dinertje met je familie of gaan sporten met vriendinnen, omdat je moet overwerken. Dit zijn de momenten die je juist moet aangrijpen om even tot rust te komen, zodat je de volgende dag weer veel effectiever aan de slag kunt gaan.

Energie

Het tweede conflict berust op inspanning. De inspanning die je op je werk levert, kun je thuis niet meer gebruiken. Hierdoor ontstaat vaak een vorm van werkstress. Werkstress veroorzaakt symptomen als spanning, angst, piekeren en irritaties. Wanneer je stress ervaart op het werk, blijft dit vaak niet alleen op het werk. Je neemt al snel je werk mee naar huis, wat bijvoorbeeld weer invloed heeft op de rol binnen jouw gezin. Het gaat bij het avondeten niet meer over wie de boontjes snijdt, maar waarom het eten nog niet klaar is, omdat je snel weer door moet.

Gedrag

Naast tijd en inspanning is er nog een conflict en dat is gebaseerd op gedrag. Vaak wordt de rol die je op het werk vervult overgenomen in je privéleven. Als je bijvoorbeeld een functie als teamleider hebt, gebeurt het vaak dat deze ‘rol’ mee naar huis wordt genomen. Waar je gezin behoefte heeft aan warmte en aandacht van als vader of moeder, ontvangen ze meer van hetzelfde gedrag als dat je medewerkers van je ontvangen.

Deze drie conflicten ontstaan door jouw disbalans tussen werk en privé en hebben invloed op zowel jezelf als jouw hele privé omgeving. De gevolgen die ontstaan door een disbalans zijn dus zowel werk- als privé gerelateerd.

Ze wachten maar op het werk

De disbalans die ontstaan is tussen werk en privé zorgt voor veranderingen binnen de werksfeer. Zo ben je namelijk minder bereid om een extra stapje te zetten voor jouw organisatie, waar je dit voorheen misschien wel deed. Je bent uitgeput en je tevredenheid neemt af. Als je jouw balans niet terugvindt kan werkstress op den duur leiden tot een flinke burn-out. Dit betekent dat je overspannen bent en niet meer naar behoren kunt functioneren. Dit kan gevolgen hebben voor jouw rol binnen de organisatie.  

En ook thuis ontkom je er niet aan

Uiteraard werkt deze disbalans tussen werk en privé ook thuis door en kan dit extreme gevolgen binnen de privésfeer. De stress die op je werk is ontstaan wint nu ook thuis terrein. Het lontje wordt korter en je bent al lang niet meer die gezellige vader of vrolijke moeder met aandacht voor je gezin, wat vaak weer leidt tot conflicten.

Het is van belang dat je jouw balans tussen werk en privé weer terugvindt, om zo optimaal te kunnen presteren op je werk, maar ook privé.

Meer weten over hoe je het evenwicht tussen je werk en privé weer in balans kunt brengen?

Lees dan ook eens deze blog over werk-privé balans:

  1. 6 tips voor een betere balans tussen werk en prive
  2. Je werk en prive balans verbeteren, hoe dan? (interview met Corona-crisis team)
  3. Opladen na je werkdag (oefening)

Meer tips?

Ontdek wat Qragt te bieden heeft om in balans te blijven, doe de Balanstest of volg binnen MijnQragt bijvoorbeeld de online training Vitaal Werken.

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20