Bewegen op je werk - 7 oefeningen


Er zijn vele beroepen waarbij je bar weinig beweging krijgt. Elke dag werken we 8 uur en velen van ons hebben ook reistijd. Daardoor brengen we op een normale werkdag al gauw 11 uur zittend door. Op den duur is dat waarschijnlijk iets waar je toch verandering in wilt aanbrengen. Wil je gezond blijven, dan is het namelijk belangrijk om tijdens het werk toch regelmatig te bewegen. En dat is makkelijker dan je denkt!


Rij je veel voor je werk?

Dan kan bewegen lastig zijn. Onze ergonomen hebben hier verschillende tips voor:

  • Neem de moeite om je stoel een keer goed in te stellen.
  • Doe regelmatig een oefening tussendoor. Regelmatig rekken en strekken voorkomt klachten.
  • Kom achterwaarts de cabine uit en spring niet uit de cabine! Dit spaart je knieën en rug.
  • Zorg ervoor dat je niet scheef zit! Dus geen portemonnee in je achterzak tijden het rijden.
  • Zorg ervoor dat je buiten je werk regelmatig sport en beweegt. Minimaal een half uur per dag! Hierdoor krijg je een goede conditie en kracht.

 

Werk je op kantoor?

Dan kun je deze oefeningen doen:

1. Span je billen / buik aan

Een uitstekende oefening voor op kantoor of in de auto: het aanspannen van je spieren. Knijp je buik of billen samen, houd dat 5 tot 10 seconden vast en ontspan dan weer. Je kunt de oefening zo vaak doen als je wilt. Je collega's zullen je hooguit alleen een beetje op en neer zien bewegen.

2. Het houten been

Bij deze oefening moet je één been strekken en rustig optillen. Houd hem even in de lucht, laat hem zakken, maar raak de grond niet aan voordat je hem weer omhoog tilt. Doe dit een stuk of 15 keer per been.

3. Deal or no deal

Wil je een deal sluiten, maar zit je alleen op kantoor of thuis te werken? Sluit dan een deal met jezelf. Geef jezelf een hand. Zorg dat je handen zo in elkaar grijpen dat één duim omhoog wijst en de andere omlaag. Trek dan zo hard als je kan, maar zorg dat je handen op dezelfde plek blijven. Hou dit 10 seconden vast, ontspan, en herhaal.

4. De gebogen duiker

Voor deze oefening moet je rechtop zitten. Steek beide armen de lucht in, pak je met je linkerhand je rechterpols vast en trek. Het moet eruitzien alsof je klaar staat om van de duikplank af te duiken, maar dan een beetje scheef naar links. Zo stretch je je rechterzij. Hou deze houding een paar seconden vast en wissel dan van kant.

5. Sterke nek

Nekpijn kan flinke kopzorgen opleveren. Om dit te voorkomen moet je je handpalm op je voorhoofd plaatsen, duw met je hand terwijl je hoofd er tegenin duwt. Ditzelfde kun je andersom doen door je hand op je achterhoofd te plaatsen. Hou dit steeds 5 seconden vol en herhaal een paar keer. Multitasken is mogelijk bij deze oefening: ondertussen je mail doorspitten is geen probleem. 
Als variant in de auto kun je deze oefening ook zonder je handen doen, door alleen je nek te strekken en daarnaast even lekker je schouders los te maken.

6. Onzichtbare stoel

Ga met je rug tegen een muur staan en zak door je knieën alsof je gaat zitten. Probeer dit 30 tot 60 seconden vol te houden en herhaal het een paar keer. Voor meer uitdaging: schuif je bureau naar je toe en probeer het nog langer vol te houden!

7. Balansbal

Als je elke dag een paar uurtjes op een balansbal werkt, krijg je moeiteloos al een sterkere core en ben je je bewuster van je houding. Daardoor merk je dat je op andere momenten, als je op een normale stoel zit, automatisch ook al meer rechtop zit. 

 

 

 

Doe de Qragt Balanstest

Wil je weten hoe jij ervoor staat? De Qragt Balanstest laat je zien of jij in balans bent en wat eventueel je aandachtspunten zijn. Vul gratis de test in en ontvang een rapportage met tips en aanbevelingen. Daarmee kun je al direct aan de slag om jouw aandachtspunten op te lossen.

 

 

TIP: Nog wat meer motivatie nodig? Deze video legt uit wat het gevaar is van teveel zittend leven.  

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Clear Minds

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20