Verveel jij je kapot op het werk? Pas op voor de BORE-OUT!
Kun jij als je wilt ongegeneerd online winkelen tijdens werktijd of zelfs een Netflix serietje kijken onderwijl je de snoeppot leeg eet? Lucky you. De meeste mensen hebben namelijk geen saaie baan maar moeten hard werken om de kost te verdienen. Een keertje de boog wat minder gespannen hebben staan is niet verkeerd. Maar als de lat echt te laag ligt, kan het aan je gaan vreten. Je gaat uitdaging missen, wilt meer uit je dag halen en vraagt je misschien wel eens af in hoeverre je nu onmisbaar bent op je werk. Een BORE-OUT ligt op de loer...
Wanneer de verveling toeslaat, wat let je dan om daar wat aan te doen? En wat zijn de gevolgen als je het er maar een beetje bij laat zitten?
Stel dat je zo doorgaat en niet in actie komt. Dan ligt een bore-out op de loer. Dit is minder bekend dan de burn-out, maar zeker iets om serieus te nemen, als je de signalen ervan bij jezelf herkent. Het klinkt vreemd, overspannen worden door te weinig spanning. Moe van de verveling. Het zal vast niet iets zijn waar je graag mee te koop loopt. Of iets wat je makkelijk herkent. Maar als je werk doet waar bij de uurtjes voorbij kruipen en je er geen voldoening (meer) uit haalt, kun je ziek worden van verveling. En je arts dan kan de diagnose ‘burn out’ vast stellen terwijl het in feite een ‘bore out’ is. In Amerika loopt inmiddels zo’n 15% van de werknemers met dit soort bore out verschijnselen rond.
Wat is een bore-out?
Een bore out is een vervelingsziekte. Een bore out wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. – Wikipedia
Juist, je verveelt je te pletter en je hebt last van…
- Slecht slapen
- Moe zijn, zowel lichamelijk als geestelijk, zelfs bij lage inspanning
- Uitstelgedrag
- En dit kan gecombineerd gaan met onzekerheid. Bv het idee hebben dat je niks kunt, weinig zelfvertouwen hebben etc.
Vervelend dus.
Wat er soms ook bij komt kijken is dat je jezelf onderschat, uitdagingen uit de weg gaat of bang bent om te falen. Het probleem is echter dat je wel meer kúnt doen maar je wilt het niet, dúrft het niet of je denkt dat je het niet kan. Onzin natuurlijk. Je kunt altijd meer dan je denkt. En je werkgever is meestal ook geholpen met hogere klandizie, dus er is altijd wat te doen.
Wat dan wel?
Om te beginnen even de knop om. Want blijf je zo doorgaan dan wordt je er niet gelukkiger op. Maak eens een lijstje met voor’s en tegens. Wat levert het je op als je niks veranderd? En wat kost het je? Denk ook aan de sociale schade: vrienden en collega’s die je van je kunt vervreemden omdat je altijd zit te mopperen. Dat wil je toch niet?
En dan nu eens verder kijken. Wat wil je wel? Ga op zoek naar nieuwe dingen die je inspireren en jouw vlam weer aanwakkeren. Interessante vloggers op YouTube, online webinars, TedTalks, digitale trainingen binnen Qragt, een goed gesprek met de balanscoach. En bepaal waar je over een poosje wilt staan. Het hebben van een doel en richting, brengt je weer in beweging. Maak ook notities en kijk soms eens terug. Dat motiveert je en geeft je meer zelfvertrouwen. Blijf niet hangen in twijfel, maar geef gas, heb lef en durf die eerste stap te nemen.
Bore out door Corona?
Een bore out komt niet alleen door een gebrek aan werkzaamheden, maar vaak ook door een gebrek aan prikkeling, uitdaging, voldoening of vernieuwing. Dit alles kan een gevolg zijn van het lange thuiswerken, nu tijdens de Corona-crisis. Hou in gedachten dat dit een tijdelijke situatie is met grote gevolgen, maar niet hoeft te betekenen dat je direct op zoek moet naar een nieuwe baan. Wat je juist moet doen is bekijke welke kleine veranderingen je gemakkelijker door kunt voeren die voorkomen dat het je teveel wordt (of, in deze context: te weinig). Bel de balanscoach van Qragt om eens van gedachten te wisselen. Die kan je ook helpen om het gesprek voor te bereiden met je manager op het werk. Want alleen al aangeven dat je wat meer uitdaging wilt en wat het met je doet, zorgt er ook voor dat niet alleen jij maar ook je werkgever getriggerd wordt om in actie te komen. Succes en ga ervoor!