Covid-19 en ziekmelden, hoe zit dat precies?


De Rrrrr zit weer in de maand. Je weet wel, de R van septembeR, oktobeR en van snotteren. Haalde je voorheen je neus niet op voor een licht verkoudheidje, nu moet je ineens naar de test straat en maakt je familie zich zorgen. Stel dat wel... stel dat niet... wie heb ik de laatste tijd allemaal gezien en oh ja, hoe zit dat eigenlijk met ziekmelden op het werk?


Qragt is onderdeel van de Galliata Groep, en daaronder valt ook arbodienst Capability. Volgens hen is het niet de bedoeling dat je je ziek meldt (verzuimt) als je lichte klachten hebt.

Er is geen sprake van ziekte of verzuim bij:

  • thuiswerken, je werk gaat immers gewoon door
  • de 10 dagen quarantaine of thuisisolatie na contact met besmet persoon
  • lichte gezondheidsklachten waarbij anders gewoon gewerkt had kunnen worden
  • of een gedwongen bedrijfssluiting (laten we hopen dat dit voor jou niet van toepassing is!)

Zie het zo: je moet als werknemer nu thuis blijven vanwege de strikte overheidsrichtlijnen in het belang van de volksgezondheid. Dat is wat anders dan daadwerkelijke ziekte. Bespreek daarom met jouw leidinggevende wat je kunt doen om te zorgen dat het werk vanuit huis zoveel mogelijk door kan gaan. Stem af wanneer je de test gaat doen zodat je de ruimte krijgt daar naartoe te gaan. Blijf bij klachten ook echt daadwerkelijk thuis tot je de testuitslag hebt.

Laat je ondertussen niet kisten, ook niet door de media, want daar schiet je niks mee op. Jan van Vlerken, Bedrijfsarts bij Capability zegt hierover: "Als je jezelf op zit te fokken door alles rondom Corona, en je daar veel energie aan kwijt raakt, dan heeft dat  invloed op je energiebalans. Eigenlijk moet je je focus, als je dit bij jezelf herkent, verleggen van Corona naar andere zaken. Laat Corona niet je leven ontwrichten. Pas het zo goed mogelijk in je normale leven in.”

Vind je het lastig om om te gaan met de onzekerheid en alle veranderingen, dan zou je kunnen bellen naar de balanscoach van Qragt. Vaak voelt het beter om je verhaal ergens kwijt te kunnen. Je kunt ook onze balanstest invullen, dan krijg je direct tips. Bedenk ook: juist een crisis zorgt er voor dat veel mensen mentaal sterker en weerbaarder worden. Dat geldt ook voor jou. Bel Qragt op 088 - 0450120, stuur ons een berichtje via jouw MijnQragt omgeving als je onze coach wilt spreken. Zo kom jij er sterker uit en in je Qragt te staan. 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20