Hoe eet je zo gezond mogelijk, zonder veel geld uit te geven?


Een veel gehoord misverstand is dat alleen rijke mensen gezond kunnen eten. Bij het boodschappen doen krijg je makkelijk de indruk dat gezonde voeding duur is. Veel mensen hebben niet de luxe om zomaar alles in je winkelmandje te gooien zonder naar de prijs te kijken. Hoe kun je zo gezond mogelijk eten, zonder veel geld uit te geven?


Veel aanbieders in de supermarkt verleiden ons met mooie verpakkingen en claims zoals ‘light’ en ‘bewuste keuze’. We denken dan iets gezonds gekocht te hebben, maar helaas klopt dat vaak niet. Daarom geven we je alvast 4 tips:

Tip 1: Ga niet naar de supermarkt als je honger hebt

Je bent dan meer geneigd om dingen te kopen die suikerrijk zijn en veel calorieën bevatten. Doe dus geen boodschappen als je honger hebt en neem een lijstje mee, dan neem je minder snel impuls aankomen mee.

Tip 2: Lees de etiketten

Als je de etiketten leest, weet je beter wat je eet. Check als je producten met elkaar wilt vergelijken hoeveel suiker, vet en eiwitten erin zitten. Heb je een allergie of intolerantie? Kijk dan ook naar de ingrediëntenlijst.  Let op: producten met 0% vet hebben vaak veel suiker of zoetstoffen om te zorgen voor een goede smaak. Je hebt dan met een sterk bewerkt product te maken. Minder vet is vaak geen verbetering.

Tip 3: Kant en klaar maaltijden

Kant en klaar maaltijden zijn gemaakt voor mensen die weinig tijd hebben en snel een maaltijd op tafel willen hebben staan. Als je zo gezond mogelijk wil eten, zorg dan dat dit de uitzondering is en niet de regel. Er zijn ook goedkopere en gezondere alternatieven. Voor de avonden dat je weinig tijd hebt om te koken, kun je namelijk ook iets opwarmen uit de diepvries. Dat doe je door een setje plastic bakjes aan te schaffen. Heb je dan een keer te veel gekookt, dan bewaar je de extra portie in dat bakje en vries je het in. Zo zorg je dat je je eigen gezondere kant- en klaar maaltijden kunt opwarmen.

Tip 4: Snoep gezond, maak een eetwissel

Vaak weet je zelf wel wat gezonder is: een appel of een appelflap. Op de website van het voedingscentrum staan veel goede tips. Zij zeggen: zet kleine stapjes en maak eetwissels. Zo houd je het makkelijker vol. Ze helpen je ook met goede alternatieven voor de lekkere trek. Wel een banaantje, geen gevulde koek. Geen energy drink, wel koffie. Geen broodje kroket, wel een volkoren tosti met kaas. Dat soort dingen.

Wil je wat meer hulp om gezond boodschappen te doen?

Sluit je aan bij Qragt. Zo kun je gratis en voor niks deelnemen aan verschillende online vitaliteitstrainingen die we in samenwerking met Stg. Gezondheid aanbieden. Bijvoorbeeld:

  • Gezond boodschappen doen
  • Voedingstips & recepten
  • Energie/Energy
  • Burn-out cursus
  • Gezonder leven

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20