Heb jij jouw goede voornemens al gemaakt?
Net als veel mensen, kijk je uit naar een goede start van het jaar en neem je jezelf voor om eruit te halen wat erin zit. Zet gauw een streep onder dit jaar en kijk vooruit. Het kan altijd beter, slimmer, gezonder, leuker… Waar de een vooral werk gerelateerde doelen stelt, heeft de ander juist voornemens in de privésfeer. Vandaag helpen wij je met het opstellen van goede voornemens en Balanscoach Michelle deelt haar tips.
Wat kunnen goede voornemens zijn voor op het werk?
In de huidige omstandigheden, nemen mensen zich andere zaken voor dan voorheen. Een goed voornemen kan bijvoorbeeld zijn:
- Regelmatig pauzes nemen en geen maaltijden overslaan.
- Een wandelingetje maken of staand bellen, zodat je wat meer beweegt op je werkdag.
- Beter plannen en prioriteren. Bijvoorbeeld door elke week te starten met een overzicht en elke dag je to-do lijst bij te werken of door een goede ureninschatting en werkverdeling te maken met je team.
- Zorgen dat je écht even loskomt van je werk als de werkdag erop zit. Of manieren vinden om jezelf meer te motiveren tijdens het thuiswerken.
- Beter je grenzen bewaken wanneer dit leerzaam voor je is. Of juist beter jouw grenzen bewaken, mocht dat een ontwikkelpunt zijn. Een van de coaches van Qragt kan je hierin ondersteunen.
- Je ergens echt in verdiepen of nieuwe vaardigheden aanleren. Dat kan via Qragt, door middel van de trainingen van NCOI Online Academy of de vele online webinars en vak artikelen.
- Een goede collega (op afstand) zijn. Dat kan in het nieuwe nu bijvoorbeeld door te videobellen met je collega’s om bij te kletsen, door initiatief te nemen of door eens een complimentje te geven.
- Elkaar verder helpen, bijvoorbeeld bij veranderingen in de organisatie of het werken met nieuwe computerprogramma’s. Iedereen moet eraan wennen en twee weten meer dan één.
Wat kunnen goede voornemens zijn in je privésfeer?
Naast het welbekende vijf kilo afvallen en stoppen met roken, zijn er een aantal voornemens die nu meer dan ooit leven
- Richt je op een betere werk/privé balans en blijf jezelf motiveren voor beiden. Er zijn namelijk erg veel mensen die last hebben van stress, zowel in de werk- als privésferen. In hoeverre lukt het jou om in je vrije tijd echt te ontspannen? Maak van overwerken geen gewoonte. Zo houd je meer tijd over voor jezelf, je familie, vrienden en alle andere zaken die jou buiten het werk om gelukkig kunnen maken.
- Denk in mogelijkheden. Als er minder vertier is buiten de deur, wat ga je dan in deze tijd doen om thuis te ontspannen? Zijn er wellicht oude hobby’s of interesses die je op kunt pakken? Volgens de media komen de bordspellen weer helemaal op de markt en staat het internet vol met mensen die zich storten op het bouwen van lego-constructies, het aanleggen van moestuintjes en natuur-fotografie (#wanderlust).
- Gezonder leven, in de breedste van het woord. Als we iets belangrijk zijn gaan vinden is het onze gezondheid wel. Vaak weet je zelf wel waar het wringt in jouw leefstijl, maar een aanpassing hierin moet vanuit jezelf komen en niet te drastisch zijn. Een voorbeeld hiervan is het maken van een kleine gezondere ‘wissel’. Denk aan het ‘s avonds nemen van een kopje thee in plaats van een wijntje. Of vers koken nu je iets meer tijd hebt ’s avonds, in plaats van gemakkelijke kant-en-klaar maaltijden.
Nieuw gedrag aanleren – gebruik de kracht van herhaling
Je hebt voor jezelf een goed voornemen in gedachten. Hoe ga je dan zorgen dat het je lukt? Dat kan met de kracht van herhaling.
Wij zijn wat we bij herhaling doen, zeggen ze. Net als bij tandenpoetsen wordt iets wat je herhaalt vanzelf een gewoonte. Een nieuw gedragspatroon wordt gemaakt door middel van verbindingen in je hersenen. Je doet iets één keer, en de verbinding is als een smal bospaadje. Hoe vaker je herhaalt, hoe meer het gedrag gewenning wordt. Je hoeft er ook niet meer over na te denken. Het wordt een gewoonte, een snelweg in je hersenen.
Hoe kies je een goed voornemen uit?
Een goede vraag voor onze balanscoach. Want waar je dit komende jaar aan wil werken, verschilt per persoon. “Kies een goed voornemen dat bij jou past, wat jij echt graag wil en wat jou een beetje uitdaagt,” adviseert Qragt Balanscoach Michelle. “Maak het klein en richt je op de korte termijn. Daardoor zul je zien dat je vooruitgang boekt en dat het beter werkt.” Elke levensfase, brengt andere wensen met zich mee. “Voor de starter is wellicht het focussen op je werk van belang. Je moet veel leren tijdens het werk en daarbuiten een goede manier van ontspanning vinden om zo je balans te bewaren. Werk je al langer? Dan kan een opleiding jou een nieuwe uitdaging of meer perspectief bieden. Ook hierbij geldt, zeker als je al enige tijd afgestudeerd bent, begin met iets behapbaars. Zo leer je jezelf aan om regelmatig de tijd te nemen voor je persoonlijke ontwikkeling.”
Voorkom terugval in oude gewoontes
Michelle: “Je moet voor jezelf een drijfveer vinden die jou genoeg motiveert. Begin niet met een goede gewoonte omdat een ander iets van je verlangt, doe het voor jezelf. Wacht ook zeker niet tot het 1 januari is om iets in je gedrag te veranderen, waarvan je weet dat het eigenlijk beter zou zijn. Als je bij jezelf iets opmerkt wat je wilt verbeteren, kun je daar beter direct wat aan te doen. Bedenk ook dat je vaak enthousiast begint en na een tijdje de motivatie af kan nemen. Dan heb je iets nodig om niet terug te vallen in het oude patroon. Ook dat is een belangrijke succesfactor. Dus bedenk iets als stok achter de deur of licht iemand in over je voornemen, die je hierin steunt.”
Blijf positief en ga ervoor
Tot slot: Leg jezelf niet teveel druk op, ga voor willen in plaats van moeten en denk na over wat jou kan motiveren om er dit jaar voor te gáán. Laat je niet uit het veld slaan als het even tegenzit. De kunst is om afstand te nemen van de zaak en jezelf weer tot de orde te roepen. Het leven loopt immers vaak niet zoals jij wil of bedacht hebt. Alles wat de moeite waard is, kost ook moeite. Geef niet op als je iets graag wil en wees trots op wat je tot nu toe allemaal al bereikt hebt.