Help, het werk houdt mij in zijn greep!


Als freelancer / zzp'er gaat het werken eigenlijk altijd door. Stel je bent online marketeer, hebt een goed netwerk waardoor je niet verlegen zit om werk. De opdrachten blijven binnenstromen en hoewel je het voorgaande jaren prima kon redden alleen, merk je dat je steeds vaker achter de feiten aanloopt. 


Het werk houdt nooit op. Je zet een stap extra en waar je kan kruip je achter je laptop om die ene taak af te ronden of om die klant toch nog even te beantwoorden. 

Het resultaat? Je bent steeds vaker niet gefocust, wordt geleefd door de waan van de dag en loopt gaten dicht. Constant. En tijd om op te laden? Dat komt later wel. Ieder afgerond project en elke tevreden klant is goed voor de bankrekening. 

Aanhoudende werkstress hoort erbij, of toch niet?

Veel freelancers prijzen zich gelukkig dat zij van hun ‘passie’ een beroep konden maken. Je hoort ze dan ook niet klagen, want: luxeproblemen. Het hoort er nu eenmaal bij dat er veel op je bord ligt. Dat hoeft dus niet zo te zijn..

Als de werkdruk te lang aanhoudt zul je merken dat je:
Prikkelbaarder wordt;
Constant stress ervaart;
Niet meer kunt ontspannen.

Geen volledige focus, wél constante afleiding

Een freelancer die het hele jaar door projecten heeft weet dat het soms aanpoten is. En dat een mens vaak meer aankan dan dat hij of zij soms denkt. De werkdruk wordt na verloop van tijd te hoog in je hoofd. 

Herken je deze situatie:
Gedurende de dag laat jij je leiden door de dingen die op je pad komen en heb je weinig regie over je agenda. Zit je midden in een complexe taak, springt je aandacht direct over naar dat ene mailtje dat binnenkomt. Je pakt dat vervolgens op en voordat je het weet ben je twee andere taken verder. Je focus is verdeeld over de eerste taak, mailtje en andere werkzaamheden die je oppakt. Wat doe je? Je gaat meer en harder werken. Eerder beginnen en langer doorwerken.

Gun jezelf de tijd om op te laden

De vele wisselingen in werkzaamheden zorgen ervoor dat je nooit met je volledige aandacht aan het werk bent. Daarbij stapel je taak op taak en maak je lange dagen. Hoewel je meer uren maakt, ben je minder productief. Je brein krijgt namelijk nooit de kans om tot rust te komen. Juist in deze momenten waar geen gerichte aandacht gevraagd wordt, kan het brein opladen. 

Focus en concentratie zitten niet in een oneindig potje dat de hele dag gevuld blijft. Hoe voller jouw hoofd zit, hoe sneller dat potje leeg gaat. Harder werken is dus niet de oplossing. Dit zijn onze tips:

  1. Meer regie over je eigen agenda: plan je werkzaamheden op vaste momenten in op een dag waarbij je de meest belangrijke en complexe taken in de ochtend plant. 
  2. Houd elke dag ruimte voor een vast ochtend- en avondprogramma, dat niet in het teken van werk staat. Neem de tijd voor een rustig ontbijt en duik niet direct in het werk. Plan de avonden vrij zodat je afleiding hebt en tot rust kunt komen. Je zult merken dat je hierdoor scherper bent op de momenten dat je wel aan het werk bent.
  3. Probeer het wisselen in taken te beperken, ben daar streng in voor jezelf. Dus zonder je, wanneer je écht iets wil uitwerken, af van collega’s. Zet de notificaties uit op je telefoon en check alleen je mail als je ook de tijd hebt om mailtjes af te handelen. Dit voorkomt dat er open eindjes ontstaan en mailtjes in je hoofd blijven hangen, terwijl je het niet direct kunt oplossen. 

Meer scherpte, energie en regie op mijn agenda

Je zult zien dat deze tips bijdragen aan verbetering. Door je tijd anders in te delen en meer rustmomenten in te lassen, voel je je energieker en kom je in een positieve flow. Je raakt minder afgeleid door randzaken en bent de baas over je planning. Je krijgt weer ruimte om na te denken, in plaats van dat je puur aan het rennen bent om je taken af te vinken.

Wil je meer tips of begeleiding om deze veranderingen te realiseren? Neem contact op met het team van Qragt en een van onze coaches helpt je verder.

Ben je benieuwd waar jij staat en of je in balans bent? 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20