Hoe snel kun je nu eigenlijk herstellen van een burn-out? En waarom is hulp zo belangrijk?


Herstel van een burn-out kan een tijdje duren. Wanneer je al een periode in een burn-out zit, wil je zo spoedig mogelijk weer herstellen maar zolang je er nog middenin zit, lijkt het eindeloos te duren voor je weer wat energie terug krijgt. Hoe lang duurt zit nog? En wat is normaal? Op zich zijn er wel wat richtlijnen voor. Als je kijkt naar de algemene richtlijnen dan zou een burn-out gemiddeld een half jaar duren, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd zo te zijn. Niet iedereen herstelt even snel of langzaam. In dit artikel leggen we je uit waarom dit zo is.


Om je herstel zo optimaal mogelijk te laten verlopen is het noodzaak dat je gaat kijken hoe de burn-out is veroorzaakt. Dit kan meerdere redenen hebben. Hoe is de bereidheid van een werkgever om dingen op te lossen? Hoe vast zit je in je persoonskenmerken? Hoe is de begeleiding? En hoe ernstig was de burn-out en waren de symptomen? Vervolgens moet je gaan kijken naar welke dingen je veel energie kosten en waar je de energie weer uit haalt. Zo is werk bijna altijd een onderdeel van het ontstaan van de burn-out en kunnen je kinderen je juist energie geven. Deze krijgen dan een rol in het herstel van de burn-out.

 

Ook voor Maaike bleek dit het geval. Maaike hield veel ballen hoog. Ze zorgde voor het huishouden, werkte fulltime, combineerde dit met een studie, stond altijd klaar voor vrienden en familie als die steun nodig hadden en probeerde wat op haar gewicht te letten door regelmatig te sporten. Alles bij elkaar werd het teveel toen er een aantal tegenslagen zich voordeden. Het kaartenhuis viel in elkaar en in dat kleine momentje tussen huis en werk, onderweg, stond het huilen haar nader dan het lachen. Wat nu de precieze druppel was die de emmer deed overlopen? Het naderende eindigen van haar arbeidscontract en niet meer de energie kunnen opbrengen om te gaan solliciteren. Maar thuis opladen, ook dat ging niet en ’s nachts lag ze te malen. Hoe te voorkomen dat ze uit zou vallen met en burn-out?

Maaike besloot om de Balanstest van Qragt in te vullen om een beeld te krijgen van waar ze stond. Ze ging aan de slag met de tips en aanbevelingen. Zo werd ze gevraagd om na te denken over waar ze nu energie van kreeg, te leren relativeren en vaker nee te zeggen. Want nee zeggen tegen een ander, is ja zeggen tegen jezelf.  

Het is van belang om op tijd te signaleren waar de mogelijkheden en de belemmeringen voor jou liggen en te weten wie jouw hulplijnen zijn. Dat kan een naaste zijn, een coach, een familielid, fijne collega, noem maar op. Omdat Maaike Qragt had van haar werkgever, kon zij haar problemen bespreekbar maken. Ze kreeg motiverende en oplossingsgerichte coaching en de spiegel werd ook een keer voor zijn neus gehouden. Hierin was het de bedoeling dat er verder werd gekeken dan het stellen van diagnoses, maar meer naar ‘waar sta ik nu?’, activatie en naar dingen waar ze wél invloed op kan uitoefenen.

Maaike heeft weer plezier in zijn werk: “Door bewust meer rustmomenten in te lassen, ben ik energieker en zit ik in een positievere flow. Ik merk dat ik de baas ben over mijn planning en minder geleefd wordt. Er is weer ruimte om na te denken. Daar kwam ik voorheen niet aan toe toen ik puur aan het overleven was.” Qragt hielp Maaike het juiste evenwicht te vinden tussen belasting en belastbaarheid. En omdat ze Qragt mee kon nemen naar haar volgende werkgever, had ze altijd iemand om op terug te vallen. 

Verder lezen over burn-out?

Dan zijn deze blogs wellicht interessant voor je:


Sluit je aan bij Qragt om een burn-out te voorkomen en te werken aan je herstel. 

Via bijvoorbeeld de gratis burn-out cursus die je online bij ons kunt volgen. 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20