Keuzes: help, ik kan niet kiezen!


De stortvloed aan informatie en prikkels van vandaag de dag maakt dat het aantal te nemen beslissingen enorm toegenomen is.

Hoe maak je in godsnaam een goede keuze? 

We geven je tips om korte metten te maken met keuzestress.


1. Ben jij degene die de keuze moet maken?

Probeer de situatie te overzien en vraag jezelf af of jij daadwerkelijk degene bent die de keuze moet maken. Hoewel dit voor de hand ligt, trekken mensen vaak vraagstukken naar zich toe terwijl zij niet degene zijn die verantwoordelijk zijn. Je hoeft in dat geval de keuze niet te maken, dat ligt bij een ander. 

Vooral mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel eigenen zich veel situaties bewust of onbewust toe. Het zal je bevrijden wanneer je in staat bent om te benoemen wie de keuze het beste kan maken. 

2. Wat gebeurt er als je geen keuze maakt?

Vaak ervaren mensen dat een vraagstuk of situatie in hun hoofd een eigen leven gaat leiden. De druk neemt toe en/of gevolgen lijken groot. Beantwoord voor jezelf de vraag wat is het ergste wat er kan gebeuren als je geen keuze maakt? En beoordeel dan: is dat erg?

In veel gevallen blijken de daadwerkelijke consequenties mee te vallen. Dat maakt het kiezen vaak eenvoudiger. 

3. Een keuze is vaak niet definitief

Hoewel het vaak lijkt alsof een beslissing in beton gegoten is, is dat zeker niet altijd zo. Vaak kun je zaken achteraf bijsturen of een uitgestippelde koers wijzigen. Er zijn dus geen foute keuzes. Kom je erachter dat je keuze verkeerd uitpakt, trek er lering uit en ga verder.

4. De perfecte keuze bestaat niet

Kies voor de best mogelijke optie. Je kunt wikken en wegen tot je een ons weegt, maar perfectie bestaat niet. Ga dus voor de optie die op het moment van kiezen het beste lijkt. Dat brengt rust, want je weet dat je op dat moment de juiste keuze maakte. 

5. Grijp terug op keuzes uit het verleden

Sta je voor het maken van een lastige keuze? Graaf dan eens in je verleden. Wat voor keuzes heb je eerder gemaakt? En belangrijker nog: hoe zag dat keuzeproces eruit? Koos je op basis van gevoel, ratio of impulsen? Zoom in op de keuze waar je achteraf gezien blij mee bent. Herhaal het keuzeproces en baseer daar je keuze op. De kans is groot dat dit nu ook goed voor je uitpakt. 

Meer inzicht in het maken van keuzes? Ga naar Mijn Qragt en maak gebruik van hetgeen het platform te bieden heeft.

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20