Krachtige gesprekken voeren


Als je soms ergens zelf niet meer uit komt, besef dan dat je niet de enige bent. Soms kan het helpen om je vraag eens aan iemand anders voor te leggen. Samen kom je verder. Denk aan een goede vriend, leuke collega of gewoon iemand die iets vergelijkbaars heeft meegemaakt. Maar het is ook fijn, als je bij iemand in je omgeving merkt dat er iets aan de hand is, om te weten hoe je het aankaart. Laten merken dat je aandacht voor elkaar hebt en naar elkaar omkijkt. Dat is nog niet zo gemakkelijk. In deze nieuwsbrief delen we daarom verschillende tips en voorbeelden om oprechte gesprekken aan te gaan. Want praten over je problemen of uitdagingen helpt. Je begrijpt elkaar beter en kunt je zorgen met elkaar delen. 


Wist je dat...?

Goede gesprekken leiden tot sterkere relaties met de mensen om je heen. Buiten het luisterend oor wat je elkaar kunt bieden zorgt die betrokkenheid er ook voor dat je beter in je vel kan gaan zitten. Vriendschap vermindert stress en is belangrijk voor een goede gezondheid. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die dagelijks contact hebben met familie, vrienden of mensen in hun omgeving minder snel verouderen. Dus maak eens een praatje met de buurvrouw, een sportmaatje of die nieuwe collega, want juist in deze tijden van 'social distancing' kan persoonlijk contact het verschil maken. 

 

Krachtige gesprekstips

1. Stel open vragen
‘Hoe gaat het vandaag?’ 

2 Let op je eigen grenzen
‘Op die vraag geef ik liever geen antwoord.’

3. Durf (door) te vragen‘

‘Wat veroorzaakt dat gevoel?’ of 'Wat vind je daar zelf van?'

4. Wees duidelijk

‘Ik heb de laatste tijd last van …’ of ‘Ik ben in contact met een balanscoach, want …’

5.Oordeel niet

‘Ik merk dat je somber bent, klopt dat?’

5. Omschrijf je klachten

‘Ken je dat gevoel van 's nachts niet in slaap komen omdat je ligt te malen? Dat heb ik elke dag.’

6. Vraag naar de behoefte van de ander

‘Hoe kan ik er voor je zijn?’ of ‘Is er iets wat ik voor je kan doen?'

7. Doe het samen

Bij een gesprek zijn twee personen betrokken en dan kan het helpen om daarbij er even op uit te gaan. Bijvoorbeeld samen een wandeling maken, paardrijden of een stukje fietsen. Dat kan jullie beiden een prettiger gevoel geven, je hebt namelijk even de tijd voor elkaar en vaak praat het makkelijker op die manier. 

Tips en adviezen

Als iemand zich kwetsbaar op durft te stellen en dingen met je deelt, vraagt dat wat. Maar hierop reageren kan ook best spannend zijn. Het is immers een persoonlijk onderwerp. Als de ander er op dat moment liever niet over doorpraat, kan hij of zij dat zelf aangeven. Probeer dan op een later moment gerust nog eens door te vragen. Geef aandacht en toon je interesse. 

Pas wel op met het ongevraagd delen van tips. Ook al bedoel je het goed. Tips en adviezen kunnen de ander het gevoel geven dat zijn of haar problemen makkelijk op te lossen zijn. En soms zit de ander helemaal niet te wachten op advies, maar wil degene gewoon zijn of haar verhaal kwijt. Iets wat ook regelmatig voorkomt is dat mensen hun goedbedoelde advies op zichzelf betrekken, waardoor de aandacht verschuift van degene die het advies krijgt naar de persoon die het advies geeft. Het belangrijkste is dat je luistert. Ook wil je niet in de 'rol' van de redder of hulpverlener terecht komen, maar gewoon de relatie bewaken die je hebt als vriend/vriendin/goede buur/collega/goede buur etc. Dus heeft iemand meer nodig, dan is dat uiteindelijk meer iets voor de 1e of 2e lijns hulpverlening van Qragt. 

Bel Qragt op 088 - 0450120, stuur ons een berichtje via jouw MijnQragt omgeving of stel je vraag via de contactpagina.

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20