De kunst van het luisteren
Ga eens na voor jezelf: ben jij in een gesprek met iemand écht geïnteresseerd in het verhaal van de ander of luister je alleen om zelf te kunnen reageren? Zodat je jouw eigen verhaal kunt vertellen? Ben je oprecht geïnteresseerd in hoe het gaat met iemand anders? Of vraag je enkel uit goed fatsoen hoe de ander zich voelt en hoop je daarna weer snel door te kunnen gaan met het volgende?
Het druk hebben is geen excuus
Veel mensen zijn vaak met zichzelf bezig. Bewust of onbewust. Begrijpelijk, want in jouw leven draait het voornamelijk om jezelf. Daarbij leiden (of lijden) veel mensen vandaag de dag een druk bestaan. Werkdruk en bijbehorende stress, het onderhouden van een gezin en sociaal leven, sporten en een gezonde leefstijl. Het is lastig om alle ballen in de lucht te houden. Interesse tonen in je medemens en daar aandachtig naar luisteren is iets dat er bij veel mensen bij inschiet.
Een veelvoorkomend tafereel is dat wanneer iemand zijn of haar verhaal met je deelt, dat je deze situatie op jezelf betrekt. In plaats van objectief naar de situatie te kijken en je in de ander verplaatsen, beredeneer je vanuit je eigen gedachtegoed en ervaringen. Dat zorgt er op voorhand al voor dat je bevoordeeld naar de situatie kijkt.
Herkenbaar?
Vier belangrijke uitgangspunten als het aankomt op aandachtig luisteren:
• De wereld draait niet alleen om jou. Door interesse te tonen en met volle aandacht naar iemand te luisteren zul je merken dat dit de onderlinge band versterkt.
• Je hoeft de problemen van een ander niet op te lossen. Die verantwoordelijkheid rust niet meteen op je schouders als iemand zijn of haar verhaal vertelt. Soms willen mensen alleen maar hun verhaal delen en zich gehoord voelen.
• Probeer iemands verhaal aan te horen zonder te oordelen, dat voegt namelijk helemaal niets toe voor degene die het verhaal vertelt.
• Houd goedbedoelde adviezen voor je, de ander zit daar vaak niet op te wachten. Geef alleen advies als die persoon daar ook echt om vraagt.
Stop met praten, start met luisteren
Luisteren is vaak al voldoende. Je hoeft niet te reageren, adviseren of oordelen. Tenzij degene daarom vraagt. Met aandacht luisteren en empathie tonen voelt voor de persoon die zijn verhaal vertelt vaak als een verademing. Toon daarnaast ook oprechte interesse door vragen te stellen. Vraag niet alleen hoe het met iemand gaat, maar vraag door en maak het concreet. Waardoor voelt iemand zich niet goed? Hoe meer interesse je in een ander toont, hoe meer het zich terugbetaalt. Dat zorgt voor meer verbinding met andere mensen.
Luister jij met volledige aandacht?
Nu dat je het bovenstaande artikel gelezen hebt, ga voor jezelf eens na hoe jij over het algemeen gesprekken voert. Met volle aandacht of gaat het soms langs je heen? Ben je geïnteresseerd in een ander of wil je vooral je eigen stempel drukken op het gesprek? Het is een mooie oefening om in je toekomstige gesprekken hier op te letten en om bewuster te communiceren in gesprekken.
• Ben nieuwsgierig en toon een open houding;
• Toon interesse en voorkom het uiten van primaire reacties;
• Luister aandachtig, toon begrip en waardering.
Succes!