Lekker in je vel (blijven) zitten


Wist je dat we gemiddeld 10 uur zitten op een werkdag? Dat maakt ons Europees kampioen wat betreft zittend werken. En daardoor lopen we meer kans op klachten en ziektes. De Rijksoverheid heeft een nieuwe campagne gelanceerd: 'Zet ook de Stap'. Daarmee vragen ze meer aandacht voor dagelijkse beweging. Dat is gezonder en nu de sportscholen nog dicht zijn plus het verenigingsleven vrijwel stil ligt, is het écht aan ons om zelf te zorgen dat we lekker in ons vel blijven zitten! Qragt helpt je graag op weg met verschillende tips.


Nu we massaal thuiswerken is het extra belangrijk om tussendoor in beweging te komen. Doorbreek het zitten door ieder halfuur even op te staan en rond te lopen, zo activeer je de bovenbeenspieren. Werk je veel achter een beeldscherm? Dan is het belangrijk om ook regelmatig de rug, nek, schouders en armen te rekken en strekken.

Bedrijfsarts Lodewijk Roskott vertelt hoe hij zorgt voor voldoende beweging: “Ik begin mijn dag door een lijstje oefeningen op te schrijven, zoals squats, lunches en push-ups, die ik tijdens mijn werkdag wil doen. Ik voer de oefeningen uit tussen mijn taken door, gewoon in een paar minuten. Elke keer als ik een oefening heb gedaan, zet ik een vinkje op de lijst. Zo heb je vaak aan het einde van de dag meerdere setjes gedaan van alle oefeningen. Op die manier zorg ik ervoor dat ik me gedurende de hele dag fit en actief voel.”

Naast voldoende beweging kun je natuurlijk nog meer doen om een gezondere leefstijl te realiseren. De beste methodes combineren gezonder eten, voldoende beweging en gedragsverandering.

Hier zijn ook speciale GLI-programma’s voor ontwikkeld, waar je na verwijzing van je huisarts gratis aan kunt deelnemen. GLI staat voor Gecombineerde Leefstijl Interventie en deze programma’s worden vaak vergoed vanuit de basisverzekering.
Er zijn diverse erkende GLI’s, zoals NOG SLIMMER, BEWEEGKUUR en SAMEN SPORTIEF IN BEWEGING. Deze programma's zijn bedoeld voor volwassenen met een hoog BMI. Je kunt je BMI zelf uitrekenen door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lichaamslengte in meters. Stel: je weegt 65 kilo en je bent 1,70 meter lang, dan bereken je je BMI als volgt: 65 kilo / (1,70x1,70) = 22,5. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Daarboven is er sprake van een hoog BMI en dit heeft invloed op je gezondheid. 

Overgewicht veroorzaakt naast gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes ook andere problemen. Denk hierbij aan gewrichtsklachten, onvruchtbaarheid, verschillende vormen van kanker en ademhalingsproblemen zoals apneu. Bovendien hebben coronapatiënten met serieus overgewicht een verhoogd risico op ernstige problemen. Daarom is het belangrijk om een gezond gewicht na te streven en te behouden. Wil je hier ondersteuning bij, of speelt het mogelijk in je gezin? Kijk hier dan gewoon eens of de GLI wellicht iets voor je is. 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20