3 tips om je loopbaan nieuw leven in te blazen


Weet jij dat je niet meer goed op je plek zit in je huidige functie en denk je na over je toekomst? Bijvoorbeeld in de vorm van een andere baan bij je huidige werkgever of iets anders wat beter bij je ambities past? Dan helpt het, voor je in actie komt, als je jezelf wat beter leert kennen en dán pas echt een weloverwogen volgende stap zet. In dit artikel delen we enkele oefeningen van de werkconsulenten van Ephecta. Ze geven je meer inzicht in jezelf.  


Wat zijn jouw energiegevers en -vreters? 

In jouw leven zijn er ongetwijfeld genoeg zaken te benoemen waar jij energie van krijgt of waar je juist doodmoe van wordt. Door dit voor jezelf op een rij te zetten, leer jij situaties herkennen die een positieve of negatieve invloed op je hebben. Wat je wilt is aan het eind van de dag nog wat energie over hebben voor je privéleven en/of gezin. Daarom is het van belang om te weten waar je energie van krijgt. Zet voor jezelf op papier welke zaken je motiveren en inspireren. Doe daarna hetzelfde met de dingen die je juist demotiveren. Probeer hierin ook hele concrete punten te benoemen, zoals contact met leuke collega’s of de dingen die jou in je werk wel of geen voldoening geven. Dat is een mooi vertrekpunt om in je huidige baan te kijken hoe je wat bij kunt sturen. 

Schrijf je eigen biografie

Om vooruit te gaan, is het goed om eerst eens terug te kijken. Noteer de herinneringen die het belangrijkste, kleurrijkste of meest betekenisvol zijn voor jou. Hierin is jouw persoonlijke beleving belangrijker dan de precieze weergave van de feiten. Beschrijf zo gedetailleerd mogelijk wat je is bijgebleven. 
Wat was de gezinssamenstelling thuis?
Hoe werd er met elkaar omgegaan?
Wat voor kind was je? 
Hoe werd je opgevoed?
Had je veel/weinig sociale contacten?
Speelde je als kind veel buiten of juist binnen?
Wat voor leerling was je op school?

Door echt even de tijd te nemen om deze herinneringen op te schrijven, schets je een goed beeld van hoe jij je leven herinnert. Wanneer je weet wat er in je verleden goed is gegaan of wat je als minder prettig ervaren hebt, kan je hier voor de toekomst lering uit trekken. 

 

Teken je eigen levenspanorama

Een ander zinvolle oefening is het in kaart brengen van je eigen levenspanorama. Trek op het midden van een groot vel papier een lijn van links naar rechts. Hierbij symboliseert het begin van de lijn links je geboorte en helemaal rechts het heden. Verdeel de lijn in periodes van 7 jaren. Teken vervolgens, zonder al te veel nadenken, op deze basislijn 3 nieuwe lijnen die staan voor je biologische lijn (gericht op je gezondheid), je emotionele lijn (gericht op je relaties en privéleven) en je school- en werklijn (gericht op je opleiding en werkervaring). 
De basislijn staat voor de 0-lijn. Geef per periode aan of je deze positief of negatief hebt ervaren ten opzichte van de 0-lijn. Hoe hoger de lijn, des te positiever je het ervaren hebt. 

Sta, nadat je dit afgerond hebt, even stil bij jouw levenspanorama. Je ziet namelijk hoe jij de diverse periodes in jouw leven beleeft hebt op de diverse onderwerpen. Wanneer je dit afzet tegen de herinneringen uit je biografie oefening krijg je zicht op wat er in een periode speelde in jouw leven, hoe je dit hebt ervaren en wat dit met je gedaan heeft. 


Leer jezelf kennen

Na het maken van deze oefeningen, heb jij als het goed is een duidelijker beeld van jezelf. Bespreek de uitkomsten met iemand in je naaste omgeving. Vraag ook eens hoe deze persoon jou ziet. Vaak is het interessant om te horen hoe een ander jou ziet. Komt dit overeen met het beeld dat je zelf hebt? De inzichten die je opgedaan hebt vertellen je wat meer over jezelf, waar jij je goed bij voelt en waar je energie van krijgt. En juist ook welke situaties, gevoelens en gebeurtenissen je liever uit de weg wilt gaan. Dit vormen vaak belangrijke uitgangspunten in de zoektocht naar een nieuwe baan of een vervolgstap in je carrière. 

Advies van een loopbaancoach

Je kunt hierbij natuurlijk ook in gesprek gaan met een loopbaancoach. Die helpen je bij het vinden van antwoorden op belangrijke vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Juist ook in relatie tot de arbeidsmarkt. 

Qragt werkt hiervoor veel samen met Ephecta, een zusterorganisatie van ons. Onze ervaring heeft ons geleerd dat een loopbaan niet uit zichzelf in beweging blijft. Je krijgt niks cadeau. Dus ook in je loopbaan moet energie gestoken van tijd tot tijd. Soms moeten bijvoorbeeld je doelen opnieuw inzichtelijk gemaakt worden. Op deze manier blijf je op een gezonde manier bouwen aan je toekomst. 

Lees hier meer over loopbaancoaching bij Ephecta: https://ephecta.nl/7/Loopbaancoaching

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20