Moeiteloos meer in beweging komen


Je hoort mensen op het nieuws wel eens spreken over dat zitten het nieuwe roken is. Ergens zit daar wel een kern van waarheid in. Stilzitten kan schadelijk zijn, maar veel mensen zijn zich er niet van bewust. Je hoeft echter niet per se naar een sportschool om hier wat aan te doen. Hoe meer je op een natuurlijke manier beweging aan je dagroutine toevoegt, hoe makkelijker het is om dit vol te houden. 


Stil zitten is nooit helemaal te voorkomen

Te weinig beweging heeft op lange termijn geen goed effect op je lichaam. Door weinig te bewegen krijgt het lichaam ook niet echt de ruimte om goede stoffen aan te maken en wordt de bloedsomloop belemmerd. De kans op het krijgen van hart- en vaatziekten wordt groter naarmate je vaker langdurig zit. Helaas is het soms niet anders. Voornamelijk wanneer je aan het werk bent, veel in de file staat of al wat ouder bent is de kans groot dat je een groot deel van de dag zittend doorbrengt. Maar je kunt altijd wat doen; waar een wil is, is een weg!

Goede gewoonte

In de training Vitaal Werken, die je binnen Qragt kunt volgen, worden verschillende adviezen gegeven. Onze tip is om niet gelijk het roer om te willen gooien, maar met een kleine verbetering te beginnen en daar een goede gewoonte van te maken. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan...

 • Neem de trap in plaats van de lift.
 • Wanneer je ergens op moet wachten, probeer dit dan lopend te doen in plaats van zittend of stilstaand.
 • Parkeer wat verder weg.
 • Stap een halte eerder of later uit.
 • Maak een lunchwandeling. Dit is ook goed voor de concentratie op het werk.
 • Ben je aan het bellen, loop dan ondertussen heen en weer.
 • Doe alles wat je lopend of fietsend kunt doen ook echt lopend of fietsend, dus ook naar het werk toe.
 • Loop naar een collega in plaats van hem te mailen of te bellen.
 • Haal koffie of thee voor je collega’s, zij blij, jij blij!

Meer bewegen

Een ander goed idee voor is om vóór je werkdag alvast een kwartiertje de wandelen en om tussendoor de benen te strekken (bv met een wandeling in de lunchpauze en vaker de trap nemen in plaats van de lift). Ook kun je voor afspraken in je directe omgeving vaker de fiets pakken. Fietsen na je het werk en zeker in het weekend is gezond en geschikt voor zowel jong als oud. Daarbij is je lichaam goed in beweging zonder dat je je spieren al te veel belast. En heb je geen zin? Dan ga je gewoon voor 15 minuten de deur uit en breidt je het uit zodra je de smaak te pakken hebt gekregen! 

Onze partner Stg. Gezondheid raadt aan om vaker te fietsen.
Fietsen is goed voor je welzijn, leuk en kent een groot aantal voordelen, namelijk:

 • Weinig zware belasting voor de spieren
 • Goed voor de bloedcirculatie
 • Je haalt een frisse neus in de natuur
 • Je wordt er vrolijk en energiek van

Het fietsen zelf zorgt ervoor dat het lichaam op een gelijkmatige manier in beweging is en het hart flink door kan pompen. Op deze manier behoud je een goede gezondheid. Tijdens het fietsen komen er allerlei stoffen vrij die ervoor zorgen dat je vrolijk en energiek wordt. Deze stoffen en hormonen zorgen voor een goede bui en bovenal zijn deze gezond voor het lichaam. Daarnaast is het ook nog eens een bezigheid die je met het hele gezin kunt doen. Daardoor ben je dus niet alleen zelf, maar met z’n allen goed bezig om je gezondheid een oppepper te geven. Trek er dus gewoon eens wat vaker op uit en enjoy the ride. 

 

Doe de Qragt Balanstest

Wil je weten hoe jij ervoor staat? De Qragt Balanstest laat je zien of jij in balans bent en wat eventueel je aandachtspunten zijn. Vul gratis de test in en ontvang een rapportage met tips en aanbevelingen. Daarmee kun je al direct aan de slag om jouw aandachtspunten op te lossen.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Stichting Gezondheid.
Zie ook: https://stichtinggezondheid.nl/fietsen-een-gezonde-bezigheid

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20