De Qragt van de Pink Ladies - liveblog


Wendy, Iris, Babette, Petrie en Silvia (The Pink Ladies) zullen in de nacht van 20 op 21 augustus samen het kanaal tussen Frankrijk en Engeland bedwingen. Heen en weer zwemmen ze het kanaal over in estafette vorm. Dat betekent urenlang non-stop zwemmen, kou, vermoeidheid, risico’s nemen, doorzetten en afzien… Maar hun gezamenlijke missie geeft ze kracht. Met deze prestatie wordt geld ingezameld voor een KNFG geleidehond. Eén extra buddyhond die in opleiding gaat om een veteraan met PTSS te helpen. Volg hun zwemavontuur voor PTTS via deze liveblog!


Update 27 augustus

De Pink Ladies zijn inmiddels weer terug in het land. Ze hebben nog geen dubbele oversteek kunnen maken van het kanaal, maar staan paraat de komende maand om alsnog te zwemmen als de mogelijkheid zich voordoet.

Ondanks de teleurstelling hebben de Pink Ladies ook een bijzondere tijd gehad in Engeland, met verschillende verkenningstrainingen in de zee. Het plan is nu, mocht er de komende maand niet gezwommen kunnen worden, om in oktober een andere sportieve zwemuitdaging aan te gaan. Daarmee kunnen ze alsnog de tegenprestatie leveren voor de sponsoren en op die manier die PTSS-hulphond mogelijk maken voor een getraumatiseerde veteraan. 

"Het was lastig dat we afhankelijk waren van het weer en anderen. Na zo lang trainen waren we er echt klaar voor. Er waren zoveel mensen die ons supporten, gedoneerd hadden en mee leefden. Die je wil je laten zien dat je het kan en het waard bent. Natuurlijk zijn er omstandigheden waar je geen invloed op hebt maar dat je daar staat en op het allerlaatste moment het niet door gaat... tja. We zijn dankbaar voor de steun en berichtjes! We weten ook dat het in 2022 niet mogelijk is, dat jaar zit al vol en 2023 is nog zover weg. Als er geen mogelijk is de komende maand gaan we naar een alternatief op zoek."

Wordt vervolgd.

Update 23 augustus
Helaas zijn de vooruitzichten niet gunstig. Afgelopen zondag hebben de Pink Ladies een gesprek gehad met de schipper. Een overtocht maken was met dit weer absoluut niet verantwoord. Een grote teleurstelling natuurlijk. Het plan is om vandaag nog even af te wachten, maar het ziet er niet naar uit dat de weersomstandigheden snel zullen verbeteren. Dat betekent dat ze dinsdag de 24e waarschijnlijk onverrichter zake terug naar huis zullen keren.  Vanaf dat moment staat het zwemteam op een reservelijst. Is er een gaatje voor een oversteek en geen andere reservering of cancellation, dan worden ze gebeld en moeten ze binnen 24 uur in Engeland zijn om alsnog te gaan zwemmen. Dit vraagt een hoop flexibiliteit voor 5 werkende vrouwen met een gezin en is niet ideaal, maar na ruim 2 jaar trainen is de wens groot om dit toch goed af te ronden en terug te kunnen kijken op een mooie ervaring. We duimen voor ze en zullen een volgende update plaatsen zodra er nieuwe mogelijkheden zijn. 

 

Update 21 augustus

De start is wat vertraagd, omdat de schipper vannacht verlaat arriveerde en hij twijfels heeft over de weersomstandigheden. Er was getraind voor een dubbele oversteek, maar hij schat in dat alleen een enkele kanaaloversteek mogelijk is. Het is nog even spannend dus wanneer ze mogen vertrekken. Wordt vervolgd!

Slecht nieuws. Ze gaan vandaag niet zwemmen. Het weer slaat halverwege de dag om. Dat er vandaag geen ‘dubbel’ in zat, is inmiddels duidelijk. Nu blijkt er ook geen ‘enkeltje’ in te zitten. De vraag is maar zeer of ze deze week (en dus dit jaar) kunnen zwemmen. En dat zou natuurlijk ontzettend zonde zijn!

 

Update 20 augustus

Op dit moment zijn Wendy, Iris, Babette, Petrie en Silvia onderweg naar Engeland, waar hun schip (de Gallivant) in de haven ligt en wacht tot ze in de loop van vrijdagnacht aan boord komen.

Tijdens de zwemtocht zijn ze live te volgen via deze tracking link. Als je op de link gaat staan kun je hem elke 30 seconden zaterdag tracken. Zo zie je de voortgang. De start is rond half 5 Nederlandse tijd.

 

Update 19 augustus

Niets is zo veranderlijk als het weer, behalve het weer dus en blijkbaar ook de schippers in Engeland. De Pink Ladies hebben zojuist gehoord dat zij voor 90% een go hebben om zich zaterdag ochtend (dus de nacht van vrijdag op zaterdag) om half 4 te verzamelen in de haven van Dover en de zwemtocht op te starten. Vooralsnog goede vooruitzichten en een zwem mogelijkheid!

 

Update 18 augustus

Het zwemteam heeft gisteravond besloten om vrijdagochtend naar Engeland te reizen. De weersvoorspelling blijft wisselend maar zeker voor de 2e helft van volgende week ziet het er redelijk positief uit. De schipper zal alles op alles zetten om te zorgen dat de dames kunnen zwemmen. Vandaag pakken ze hun pullen en dan kan het avontuur echt gaan beginnen. Vijf sporttassen vol met badpakken, brilletjes, roze badmutsen, warme dekens, voeding en natuurlijk goede zin gaan richting de haven.

Zodra er meer bekend is, lees je het hier!

 

Update 16 augustus
Inmiddels is het Pink Ladies team druk bezig met de laatste voorbereidingen want op 20 augustus vertrekken ze naar de UK, samen met hun coaches. Ze zijn door hen begeleid om nog efficiënter te zwemmen, zodat ze hun strakke tijdschema gaan halen. De getijden spelen mee immers. Het streefbedrag van 15.000 euro is inmiddels gehaald en Qragt helpt mee om de zwemtocht mogelijk te maken. Nu komt het erop aan hun droom echt te gaan realiseren. 
De Pink Ladies hebben inmiddels al verschillende uitdagingen achter de rug. Velen zijn al ruim 2 jaar in training voor de estafette zwemtocht. Ze zijn goed in vorm. Recent zwom het team een 12 uurs nachtmarathon en deden ze mee aan de Galderse Meren challenge, waarbij ze elk 10 tot 15 km aaneengesloten zwommen. 

“We hebben erg naar dit moment toegeleefd en zijn er mentaal en fysiek klaar voor,” vertelt deelneemster Iris. “Deze laatste week doen we nog een laatste zeetraining voor het gevoel, en dan vertrekken we vrijdag naar Engeland. Het wordt nog even spannend wanneer we precies kunnen beginnen want er is een zware storm voorspeld. Zodra die is gaan liggen en we veilig van start kunnen, gaan we ervoor!”

Steun net als Qragt het Pink Ladies team en blijf deze liveblog volgen voor actuele updates!

HIER kun je lezen waarom juist dit zo belangrijk voor ze is!

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20