De Qragt van het niksen


“De grootste geniën presteren meer als ze minder werken”. Dat beweerde Leonardi da Vinci. In de huidige wereld waar het vaak draait om ‘sneller en meer’ lijkt dat net zo tegenstrijdig als een ras Amsterdammer in een Feyenoordshirt.


“De grootste geniën presteren meer als ze minder werken”

Dat beweerde Leonardi da Vinci. In de huidige wereld waar het vaak draait om ‘sneller en meer’ lijkt dat net zo tegenstrijdig als een ras Amsterdammer in een Feyenoordshirt. Onze actielijsten lijken namelijk oneindig: nog even die mail versturen, je collega terugbellen, boodschappen doen, je telefoon opladen, je kinderen van school halen en ook nog dat ene rondje hardlopen. 

Is dit voor jou herkenbaar? Veel mensen ervaren hun leven als een Formule 1-race. Het flitst ontzettend snel aan je voorbij en je wil vaak zo veel mogelijk doen. 

Maar terug naar Da Vinci. Want wat hij zei, daar zit een kern van waarheid in. Inmiddels is namelijk bewezen dat voldoende rust leidt tot meer creativiteit en productiviteit. Je brein komt in een andere stand te staan wanneer je even helemaal niets doet. Altijd ‘aan’ staan zorgt ervoor dat je brein geen kans krijgt om tot rust te komen. En wanneer jij je brein wél die rust gunt, ontstaat er onbewust ruimte voor gedachten die niet direct gecontroleerd, beoordeeld of gecensureerd worden. 

Ssst… Het is tijd om te slapen

Dat slapen gezond is wordt steeds meer duidelijk. Door experts wordt het belang van slapen zelf hoger gewaardeerd dan eten en drinken. Denk maar eens na: als jij een nacht niet goed geslapen hebt, dan heb je hier de hele dag erna last van.

Slecht slapen leidt tot een prikkelbaar humeur, een gebrek aan concentratie, heeft effect op het immuunsysteem en vergroot zelfs de kans op overgewicht. We schreven al eens eerder een artikel met tips over hoe je beter kunt slapen.

Hier nog even kort de voordelen van een goede nachtrust:
Het bevordert je lichamelijke herstel omdat je lichaam in een ruststand komt;
Het heeft een positieve invloed op je geheugen, het helpt je namelijk te onthouden wat je die dag geleerd hebt;
Het helpt je hersenen ‘schoon’ te houden door het wegspoelen van schadelijke stoffen;
Je kunt de ervaringen van die dag structureren, zodat je de volgende dag weer ruimte hebt om nieuwe indrukken op te doen.

De Qragt van het niksen

Schat de kracht van het niksen op waarde. Ga vanavond eens ongegeneerd relaxen! Voeten omhoog en laat de boel de boel. Als Da Vinci het zegt, móeten we daar wel naar luisteren toch? 😉

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20