6 tips: zo combineer je studeren met werk en privé


Je leven is vaak al gevuld met een drukke baan en een privéleven. Alle trainingen van Online Academy zijn zo ontwikkeld, gepland en georganiseerd dat je het studeren goed kunt combineren met een druk bestaan. In deze blog lees je 6 concrete tips om succesvol te studeren en daarnaast nog te kunnen werken én leven. 


1. Maak een goede planning

Heel cliché, maar waar: een goede planning is het halve werk. Een groot deel van uw tijd wordt opgeslokt door uw werk. Daarnaast wilt u tijd besteden aan hobby’s, uw sociale leven, uw gezin en ook nog tijd overhouden om op adem te komen van al deze activiteiten. Hoe u dat doet? Door op tijd een goede planning te maken en u hieraan te houden. Plan bijvoorbeeld een vast moment om te studeren. Bepaal ook van tevoren welke leerstof u gaat doornemen of welke opdrachten u gaat maken. Heeft u binnenkort een belangrijk examen? Plan daar dan wat extra tijd voor. Zo houdt u overzicht, komt u later niet in tijdsnood en heeft u nog tijd over voor uw privéleven.


2. Wees realistisch

Wees niet te streng voor uzelf. Er zitten maar 24 uren in een dag en u heeft ook wel eens een mindere dag. U kunt niet alle leerstof voor een examen in een keer tot u nemen en al het geleerde meteen juist toepassen in de praktijk. Maak daarom kleine, haalbare leerdoelen. Dit geeft u veel meer voldoening en zorgt voor meer plezier in het studeren. Houd hierbij ook rekening met uw energielevel. Bent u na een dag werken vaak moe? Plan dan geen studeermoment vlak na uw werk, ook al vindt u dat dat wel zou moeten. Zoek een ander moment in uw planning, bijvoorbeeld ’s ochtends of in het weekend.


3. Betrek uw omgeving erbij

Omdat u een opleiding volgt, heeft u misschien minder tijd om met vrienden af te spreken of andere sociale activiteiten te ondernemen. Een beetje begrip is dan wel fijn. Vertel daarom aan uw omgeving dat u bent gaan studeren. Leg daarbij ook uit waarom u de opleiding volgt en wat dit tijdelijk kan betekenen voor uw contacten.

Daarnaast is het ook verstandig uw werkgever te laten weten dat u een opleiding volgt. Over het algemeen wordt het enorm gewaardeerd als een werknemer zich verder wil ontwikkelen. Wellicht zijn er binnen uw organisatie mogelijkheden om na uw opleiding door te groeien naar een andere functie of kunt u andere werkzaamheden op u nemen. Dit kunt u bespreken met uw leidinggevende. 


4. Zorg voor regelmaat en geen afleidingen

Door routine in uw leergedrag aan te brengen, kost het u op den duur minder moeite om te studeren. Plan daarom uw dagen op dezelfde manier. Zo wordt studeren een gewoonte. Zorg daarnaast dat u niet afgeleid wordt tijdens het studeren. Zet apps als Instagram en WhatsApp tijdelijk op stil, laat de televisie uit en zoek een rustige ruimte op om te kunnen leren. Zo behaalt u uiteindelijk de beste resultaten.


5. Bedenk uw eigen beloningssysteem

Door uzelf kleine doelen te stellen en vast te houden aan een goede planning, kunt u veel bereiken zonder dat het extreem veel moeite kost. Het is daarbij wel belangrijk dat u gemotiveerd blijft. Geef uzelf daarom af en toe een kleine beloning, bijvoorbeeld na het behalen van een belangrijk examen of het afronden van een opdracht waar u tegenop zag.


6. Onthoud waar u het voor doet

U heeft besloten een opleiding te volgen. Omdat u zich verder wil ontwikkelen, wil doorgroeien naar een hogere functie binnen uw organisatie of misschien wel omdat u een carrièreswitch wil maken. Tijdens uw opleiding komt er vast een moment waarop u even geen zin meer heeft en u liever leuke dingen wil doen. Juist op die momenten is het goed om uzelf aan uw doel te herinneren. U studeert namelijk niet voor niets, u wilt iets bereiken. Neem een kleine pauze, verzamel weer wat frisse moed en ga er weer tegenaan.

 

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner NCOI (Online Academy). Lees hier meer.

 

 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20