Thuiswerken, dat is zo slecht nog niet…


Een gedeelte lockdown betekent dat we weer massaal vanuit huis werken. De artikelen over de risico’s van het thuiswerken, de stijging in mentale problemen en de groeiende afstand tot het werk en de collega’s vliegen ons om de oren. Maar is dat terecht? Thuiswerken kan namelijk ook hele positieve effecten hebben. Werken vanuit huis kan juist ook zorgen voor meer ruimte en autonomie wat leidt tot een betere werk-privé balans. Vandaag deel ik 5 voordelen van thuiswerken. 


Hoewel er de afgelopen periode flink wordt geschreven over het stijgende mentale verzuim, zijn er ook mensen die juist baat hebben bij het werken vanuit huis. Belangrijk hierin is om, wanneer de situatie het toelaat, de juiste verhouding tussen thuiswerken en werken vanuit het kantoor te houden. Mensen kunnen in dat geval het thuiswerken juist als prettig en minder belastend ervaren. Waar extraverte mensen graag in een bruisende omgeving werken, excelleren introverte mensen vaak eerder in een eigen omgeving. Mensen die juist wat meer introvert zijn en gevoelig zijn voor prikkels, ervaren dat zij vanuit huis prettiger werken.  

1. Je kiest je collega’s

Een voordeel vanuit het thuiswerken is dat je zelf kiest met wie je contact hebt. In een kantoorsetting kom je continu in aanraking met collega’s welke in jouw invloedssfeer zitten. Als jij je niet goed kunt afsluiten ondervindt je wellicht last van hun energie. In jouw eigen omgeving kun jij gewoon jezelf zijn en wordt je omringd door je naasten. Dit helpt je om door te werken, te relativeren, stoom af te blazen, lachen en ontspannen. 

2. Je eigen, ultieme werkplek

Een thuiskantoor richt je helemaal in naar je eigen wens en smaak. Op deze manier hoef je niet in de rommel van een ander te zitten op een van de flexplekken van het kantoor en kun je het zo gezellig maken als je zelf wil. De verwarming op de temperatuur die je wil, een mooi uitzicht bij het raam en je eigen favoriete kop koffie. Wat wil je nog meer?

3. Je eigen bubbel

Werk je graag met een achtergrondmuziekje? Een mooie playlist van Spotify, die nieuwe podcast of je favoriete radioprogramma? Neem thuis de regie over de muziek en laat die koptelefoon maar opgeborgen liggen. Noise cancellation is niet meer nodig. Zo kun jij met volledige focus werken vanuit je eigen bubbel. 

4. Meer energie aan het einde van de dag

Je bent de baas over je eigen dagindeling. Floreer jij juist in de ochtend of ga jij extra hard in de avonduren? Plan je dag zo dat jij een optimale werkverdeling hebt. Thuiswerken geeft je de ruimte om gemakkelijk een korte break in te lassen om bijvoorbeeld wat huishoudelijke taken te doen, zodat je daarmee met goede focus verder kunt werken. Je bespaart de reistijd waardoor je meer tijd hebt om bijvoorbeeld een blokje om te maken en die frisse neus te halen. Je krijgt daardoor ook wat meer ruimte om eens extra te gaan sporten of alvast het eten klaar te hebben. Dat maakt het ineens een stuk gemakkelijker om aan je voornemens voor die gezonde levensstijl te werken. 

5. Betere combinatie van taken

Werken vanuit huis geeft je iets meer de mogelijk om geconcentreerd aan taken te werken. In een open kantoortuin ligt afleiding continu op de loer. Thuis heb je de mogelijkheid om je af te zonderen en twee uur aan één taak te werken die echt af moet. Na een korte pauze van tien minuten werk je vervolgens vol overgave aan het volgende punt op je actielijst. Het is eenvoudiger om de regie over je agenda te hebben en je wordt minder geleid door de waan van de dag. En, zoals bij het vorige punt beschreven, je hebt de tijd en ruimte om andere (huishoudelijke) taken uit te voeren. Win, win, win dus. 

Burn-out voorkomen door thuiswerken?

De reguliere 40-urige werkweek kan als slopend ervaren worden. Je maakt lange dagen, hebt te maken met reistijd, drinkt veel koffie en ervaart continu langdurige spanning. Er is te weinig tijd om jezelf weer op te laden. Als dit structureel het geval is dan spreken we van een disbalans tussen jouw arbeidsbelasting en belastbaarheid. Hierbij is het altijd raadzaam om dit eens met een coach te bespreken, deze luistert naar je verhaal en leert je om de signalen die jouw lichaam geeft serieus te nemen. Zo leer jij jezelf kennen en kun je voortaan de balans bewaren. Vul de Balanstest in en ontdek waar jij staat. Zodra er ontwikkelpunten zijn dan ontvang je directe tips & tricks om hiermee aan de slag te gaan. Meer advies nodig? Neem dan eens contact op met een van onze Balanscoaches. 

Meer over gezond thuiswerken?

Wil jij jouw gezondheid en/of vitaliteit verbeteren? Maak een account aan op Qragt. Zo kun je gratis en voor niks deelnemen aan verschillende online vitaliteitstrainingen die we in samenwerking met Stg. Gezondheid aanbieden. Ben jij daarnaast benieuwd of jij volledig in balans bent? De Qragt Balanstest geeft je inzicht in jezelf. Hoe sta jij in de wedstrijd? Zit je lekker in je vel of zit het allemaal niet mee op dit moment? Wat het ook is, één ding is zeker. Het leven gaat met up en downs. En dan is het fijn om te weten dat Qragt jou kan helpen om sterk in je schoenen te blijven op de momenten dat je het nodig hebt én kan helpen om jouw ontwikkeling te versnellen als jij daar klaar voor bent.

 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20