11 tips om effectief en gemotiveerd thuis te werken


Inmiddels is thuiswerken voor veel van ons vanzelfsprekend geworden. In deze blog kun je lezen hoe je gemotiveerd en productief blijft.


1.Bouw je eigen kantoor

Hoe verleidelijk het ook is om op de bank te werken, echt goed voor je motivatie is het niet. Zorg ervoor dat je een goede werkplek hebt. Het liefst in een aparte ruimte of aparte hoek van het huis. Zit je krap in ruimte, kies er dan voor om tijdens je werkdag je bureau echt als werkplek in te richten (gebruik een kratje met al je werkspullen, die je er ’s ochtends bij pakt) en transformeer je tafel na werktijd weer terug. Zo ervaren je hersenen een duidelijke scheiding is tussen werk en privé.

2.Doe net alsof je naar je werk gaat

Routines inbouwen helpt je om in werkstemming te komen. Doe dus net alsof je naar je werk gaat: sta iedere dag om dezelfde tijd op, kleed je aan en ontbijt voordat je begint. Trek bij voorkeur ook zakelijke kleren aan. En als het even kan, ga eerst een rondje lopen voordat je begint. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: én je krijgt wat broodnodige beweging én je kunt doen alsof je voordeur de kantoordeur is.

3. Stel realistische doelen

Plan je dag niet té vol en reflecteer aan het einde van de dag op je doelen: is het allemaal gelukt? Waarom wel/niet? Waar moet je morgen als eerste mee beginnen? Heb je momenteel niet zoveel werk liggen? Bedenk dan plannen voor de toekomst, neem initiatief of bedenk hoe je je werk kunt verbeteren. Dit is ook een goed moment om alvast wat voorwerk te doen voor drukkere tijden.

4.Communiceer goed

Een van de meest voorkomende frustraties in deze periode is dat er veel onduidelijkheid is over wie wat doet. Nu je je collega’s minder ziet, weet je wellicht niet waar de rest mee bezig is. Is dit bij jouw organisatie ook het geval? Geef dan het goede voorbeeld: zeg duidelijk wat jij doet en wanneer en stel je collega’s expliciet vragen als jij iets van ze nodig hebt. Goed voorbeeld doet goed volgen, en weten dat anderen ook hard aan het werk zijn verhoogt je eigen motivatie.

5.Maak het werken plezierig

Ongemak leidt af. Zorg ervoor dat je zo ergonomisch mogelijk kan werken. Het is geen slecht idee om in een los toetsenbord en eventueel een laptopstandaard te investeren (je kunt je laptop natuurlijk ook op een stapel dikke boeken zetten en alleen een los toetsenboard kopen). Als je geen goede bureaustoel hebt, is het misschien nog mogelijk om die van kantoor op te halen, als je dat nog niet gedaan hebt. En heb je op het werk een succesje behaald? Vier het dan door bijvoorbeeld een vaasje bloemen op je bureau te zetten. 

Maak het werken verder zo prettig mogelijk voor jezelf: haal goede koffie en thee in huis, maak een motiverende playlist (of luister naar binaural beats) en slaap voldoende, zodat je uitgerust en fit aan de slag kan.

6. Neem bewuste pauzes

Je kunt niet voor eeuwig geconcentreerd blijven. Pak je rust bewust: ga bijvoorbeeld even lopen of mediteren, klets wat met je huisgenoten of kijk een écht grappig filmpje. Als je geen pauze neemt raak je vanzelf afgeleid en verlies je jezelf ineens een half uur op social media. Leuk maar niet goed voor je productiviteit. Wees hierin ook realistisch: op je werk ben je ook niet van binnenkomst tot de pauze en van de pauze tot je naar huis gaat productief. Daar raak je ook tijd kwijt door koffieautomaatpraat of privémailtjes. Dat is niet erg: intentioneel ‘tijd verspillen’ kan je uiteindelijk veel productiever en gemotiveerder maken.

7. Maak goede afspraken thuis

Als je (jonge) kinderen hebt, is gemotiveerd blijven een stuk moeilijker. Probeer te doen wat je kunt. Als je een partner hebt die ook werkt, kunnen jullie misschien een rooster maken en afwisselend in blokken werken. Is er geen partner met wie je kan afwisselen? Als je kinderen er oud genoeg voor zijn, kun je afspraken maken over wanneer en hoe vaak ze je mogen storen. Is dat niet mogelijk, dan is de enige optie om zoveel mogelijk je momenten te pakken – ’s avonds, tijdens dutjes of als ze tv kijken.

8. Voorkom afleiding

Heb je de neiging om iedere zestig seconden je telefoon te pakken? Leg hem dan ergens waar je a) hem niet ziet en b) er niet bij kan zonder op te staan. Zo kun je hem niet pakken op de automatische piloot. Als je bang bent om een belangrijk telefoontje te missen, zet je dan instellingen dan zo dat je geen meldingen hoort, maar wel de beltoon.
Ga ook eens na wat je andere belangrijkste afleidingen zijn, en probeer daar een oplossing voor te bedenken. Check je iedere 5 minuten het nieuws? Er zijn tegenwoordig veel apps waarmee je die sites tijdelijk kan blokkeren. Kun je het niet laten om steeds weer op te ruimen? Plan dan speciale opruimpauzes in.

9. Bedenk waar je het voor doet

Het kan best gebeuren dat je door al dat thuiszitten je minder connected voelt met je organisatie en daardoor minder gemotiveerd bent. Zorg er daarom actief voor dat je ‘dat gevoel’ behoudt. Denk aan je organisatiedoelen en hoe je daaraan bij wilt dragen. Of denk aan hoe fijn het is om samen met je team een mooie prestatie neer te zetten. Of aan die promotie die je hoopt te behalen.

10. Zorg ervoor dat je in contact blijft met collega’s. 

Vraag je collega's hoe het gaat en waar ze tegenaan lopen. En verkies de videocall boven de chat of een gezichtsloos belletje: onze hersenen kennen het verschil namelijk niet tussen iemand in het echt zien en iemand via scherm zien. Een korte videocall levert je toch weer het gevoel van nabijheid op.

11. Werk met een harde stop

We weten dat dit niet voor iedereen mogelijk is, maar als het even kan: bedenk hoe laat je moet stoppen met werken en doe dat dan ook echt, alsof je een trein moet halen. Als je thuiswerkt is het aantrekkelijk om tussendoor allemaal andere dingen te doen, juist omdat je weet dat je toch wel een paar uurtjes langer kan blijven hangen. Maar als je weet dat er een stop op je werkdag zit, móet je wel doorwerken.

Ben je klaar, sluit dan je computer af en doe iets waardoor je uit de werkmodus komt: kleed je om, maak een wandeling, bel een familielid, begin aan het eten. Zo kun jij je de rest van de avond beter ontspannen dan wanneer je met één oog je mail in de gaten houdt. En dat is misschien wel dé voorwaarde om de volgende dag weer gemotiveerd thuis te kunnen werken.

 

Doe de Qragt Balanstest

Wil je weten hoe jij ervoor staat? De Qragt Balanstest laat je zien of jij in balans bent en wat eventueel je aandachtspunten zijn. Vul gratis de test in en ontvang een rapportage met tips en aanbevelingen. Daarmee kun je al direct aan de slag om jouw aandachtspunten op te lossen.


Deze blog kwam tot stand in samenwerking met onze partner Online Academy van NCOI.
Zie ook: https://business.onlineacademy.nl/nieuws/hoe-blijf-je-effectief-en-gemotiveerd-bij-het-thuiswerken

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20