Werkdruk pas op... ontploffingsgevaar!


Je hebt jezelf compleet uit de naad gewerkt voor jouw werkgever en altijd maar dat stapje extra gezet, maar nu sta je op knappen en is de accu helemaal leeg. Je lichaam en geest zijn uitgeput, maar toch kun je moeilijk in slaap komen ’s avonds. Je overweegt voortdurend hoe het nu verder moet en het faalgevoel word je te veel. Hoe transformeer je een te hoge werkdruk naar jouw ideale werk-privé balans? 


Eén ding is zeker; je kunt wel degelijk verder, maar dit vergt tijd. Het is absoluut niet onmogelijk om je weer lekker in je vel te voelen. Om weer ‘back on track’ te komen zijn er verschillende tips die je direct kunnen helpen om je werkdruk te verlagen en je leven, zowel privé als op je werk, onder controle te krijgen. 

1.Blijf in beweging

Het klinkt tegenstrijdig, want je voelt je vaak moe en je lichaam vraagt om rust. Maar ga toch bewegen. Ze zeggen niet voor niks dat je van bewegen nieuwe energie krijgt. Zo werkt het écht. En je slaapt er ook lekkerder van in. Bovendien maakt jouw lichaam tijdens het sporten  endorfine aan, waardoor je je sneller gelukkig en gezond voelt. Ook verlaagt het direct je stress, zeker wanneer je eventuele burn-out klachten hebt. Het draagt dus op een positieve manier bij aan je herstelproces. 

2.Neem de tijd (voor jezelf)

Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. Tijd die zeker iemand met een te hoge werkdruk en burn-out klachten moet benutten om uit te rusten en aan zichzelf te werken. Wanneer er geen tijd vrij wordt gemaakt voor deze structurele rustmomenten, kan dit er direct weer voor zorgen dat je helemaal terug bij af bent en van voor af aan weer aan de slag moet. 

3.Gezond eten en leven

Stress zit ook in je eetpatroon. Vaak is de bewustwording en verandering van het oude eetpatroon een ‘must’ om weer in het juiste ritme te komen. Zo wordt het teveel aan suikers geschrapt uit het eetpatroon waardoor je snel meer rust ervaart. Beperkt ook de hoeveelheid koffie, zeker als je weel stress ervaart. Leer te luisteren naar je lichaam.
Dit is eigenlijk het belangrijkste punt om in acht te nemen en houdt direct verband met gezond eten en leven. Als jouw lichaam op is en simpelweg de accu leeg is, luister er dan naar en neem rust. Te lang doorgaan heeft geen enkele zin, het verspilt alleen maar energie, houdt geen focus meer en je besteedt daardoor onnodig extra veel tijd aan je werk. 

4.Blijf dicht bij jezelf

Blijf dicht bij jezelf en blijf trouw aan jouw principes, normen en waarden die jij belangrijk vindt. Het niet naleven van jouw normen kunnen zorgen voor onvrede en onnodig energieverlies. Wijk dus niet af van jouw interne kompas. 

5.Zorg dat het glas half vol is

Dwing jezelf om een positieve kijk te hebben op het leven, naar de toekomst en naar jezelf. Deze positiviteit zorgt ervoor dat jouw energielevel gaat stijgen en laat je beter voelen. Kijk naar de toekomst en wat je nog allemaal wil bereiken en laat jezelf niet tegenhouden want er zijn genoeg mogelijkheden. Stel doelen op de korte termijn, middellange termijn en lange termijn. Houdt deze bij in een schrift of boekje en check elke week even in bij jezelf of je nog op de juiste weg zit. Sluit je dag af met een dankbaarheidsoefening. Als je mooie gedachten kunt hebben aan het eind van de dag, kruip je met een meer tevreden gevoel onder de wol.

6.Neem de regie weer in eigen handen

Dwing jezelf de regie weer over te nemen. Jij bepaalt wat er gebeurt, net zoals jij weer gaat bepalen hoeveel opdrachten je aan kunt op je werk. Je kunt niet meer doen dan één mens aan kan, dus wees niet te hard voor jezelf,  en geef het ook aan als jouw werkdruk TE hoog begint te worden. 

Verder lezen over werkdruk?

Dan zijn deze artikelen wellicht interessant voor je:

• Omgaan met werkdruk
6 tips voor een betere balans tussen je werk en prive
Werkstress verminderen
Hoe raak je stress kwijt

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20