Uit de running: wat zijn de verschijnselen van een burn-out?


Burn-out is al jarenlang een sociaal- en maatschappelijk probleem. Jaarlijks ervaart maar liefst 16% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten. Het is belangrijk om deze signalen op tijd te herkennen zodat je de klachten tijdig kunt aanpakken. Maar wat zijn de verschijnselen van een burn-out nu eigenlijk?


Als je te maken krijgt met een burn-out, ben je te lang doorgegaan met het overbelasten van je systeem, zowel fysiek als mentaal. Dit heeft instabiliteit veroorzaakt, waardoor je voor een langere periode uit de running bent. Door de signalen te herkennen bij jezelf of bij je buurman/buurvrouw kun je jezelf en/of anderen op tijd helpen om er zo snel mogelijk weer bovenop te komen.

Iemand met een burn-out gaat voor een langere periode de strijd aan met overspannenheid en stress. Je hebt dan minimaal een half jaar last van spanningsklachten, machteloosheid of een slap gevoel.

Spanningsklachten

Spanningsklachten komen vaak voor bij mensen die burn-out zijn. Dit zijn vaak klachten zoals lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en het hebben van een gejaagd gevoel.

Machteloosheid

Je voelt jezelf voortdurend machteloos. Je hebt geen grip meer op situaties die je eerst met één handomdraai kon uitvoeren. Je verliest de controle over je leven en de problemen in je leven en de negativiteit neemt de overhand.

Slap gevoel

Je voelt jezelf ‘slap’. De dagelijkse bezigheden, als het uitruimen van de vaatwasser of het ophangen van de was, worden al een hele opgave en moeilijk uitvoerbaar. Soms zelfs niet meer uitvoerbaar. Dit geldt zowel voor werkzaamheden in je privéomgeving als in je werkomgeving.

Uitzichtloos

Herkenbaar wat je leest? Maar weet je niet zeker of je een burn-out hebt? Maak dan een afspraak bij je huisarts of bedrijfsarts en bespreek het samen. Door middel van een gerichte vragenlijst en de symptomen die je aangeeft kan de arts al vrij snel een diagnose stellen.

 

Verder lezen over burn-out?

Sluit je aan bij Qragt om een burn-out te voorkomen en te werken aan je herstel. 

Via bijvoorbeeld de gratis burn-out cursus die je online bij ons kunt volgen. 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20