Voedingtips voor meer energie


Dat je energiepeil een beetje wisselt gedurende de dag, is heel normaal. Toch zijn er voedingsmiddelen die maken dat je energie weglekt. Wat kun je nu beter laten als je meer energie wilt?


1.     Cafeïne
Grijp je naar koffie als jij je moe voelt? Niet doen! Cafeïne geeft je als het ware valse energie omdat het stimulerend werkt. Nadat je een energiepiek hebt gehad, zakt je energiepeil weer net zo snel, waardoor jij je moe voelt. Theïne in zwarte thee doet trouwens hetzelfde als koffie. Neem liever een glas water voor meer energie of ga een stukje lopen. 

2.   Toegevoegde suikers
Voeding met toegevoegde suikers, zoals ontbijtgranen en fruityoghurt, zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle daling van de hoeveelheid suiker in je bloed. Daardoor kun je je na het eten van deze voedingsmiddelen eerst heel energiek voelen, maar een uur later alweer futloos.
Er zijn aanwijzingen dat voeding met toegevoegde suikers ervoor zorgt dat je bovendien nóg meer trek krijgt in zoet, waardoor je deze energiedip meerdere malen per dag ervaart.

3.   Alcohol
Uit onderzoek blijkt dat je door alcohol minder lang diep slaapt en vaker ’s nachts wakker wordt.

4.    Zoute voeding
Zoute voeding, zoals chips en zoutjes, kan je moe maken doordat het zout je lichaam uitdroogt. Onderzoek toont aan dat zelfs lichte tot matige uitdroging kan leiden tot moeheid.

5.   Energy drinks
Energiedrankjes bevatten vaak veel suiker en cafeïne. Ze geven je kortstondig energie, maar verkorten je slaap en verminderen de kwaliteit ervan. Als dit te vaak gebeurt, merk je dat zeker aan je energieniveau.

6.   Geraffineerde granen
Als je meer energie wilt, is het ook zaak om geraffineerde granen en andere bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Net als suiker geven deze vaak kortstondig energie, maar zorgen ze daarna voor een sterke daling van je energiepeil. Laat witbrood, witte pasta en andere bewerkte producten dan ook op het schap staan en kies voor volkoren granen. De vezels hierin zorgen ervoor dat je langer energie hebt. Kijk goed op het etiket, want daarop kun je zien hoeveel voedingsvezels er in een product zitten.

 

Doe de Qragt Balanstest

Wil je weten hoe jij ervoor staat? De Qragt Balanstest laat je zien of jij in balans bent en wat eventueel je aandachtspunten zijn. Vul gratis de test in en ontvang een rapportage met tips en aanbevelingen. Daarmee kun je al direct aan de slag om jouw aandachtspunten op te lossen.

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20