Waarom klagen je niet verder brengt (al lucht het soms wel op)


Is het je weleens opgevallen? Veel mensen die succesvol zijn klagen of zeuren nauwelijks. Niet omdat ze daar geen reden toe hebben, ook zij hebben namelijk hun beslommeringen. Maar ze klagen niet. Ze doen er iets aan, of ze laten het los.De voornaamste reden is omdat klagen niets voor je doet. Bewust of onbewust hebben succesvolle mensen in de gaten dat ze daarmee niet hun innerlijke kracht opbouwen.


Je kent vast wel iemand die altijd loopt te mopperen. Zij krijgen ten onrechte het gevoel van controle, omdat ze overtuigend kunnen argumenteren en bevestiging vinden in hun omgeving. Maar klagen over, bijvoorbeeld, de Corona-maatregelen of een collega op het werk is destructief. Je schiet er niks mee op en het brengt je niet verder in je ontwikkeling als mens. Klagen kan zelfs een manier gaan worden om je verantwoordelijkheid te ontlopen. Niet te gaan stemmen uit onvrede, maatregelen aan je laars lappen, werk afschuiven etc. Terwijl anderen de problemen proberen op te lossen of aan te pakken, is klagen een eenvoudige manier om afstand te nemen of te beargumenteren dat het niet jouw 'pakkie an' is. Maar jij beslist zelf hoe je de problemen die opduiken aanpakt. Klagen is daarbij zeker niet de beste manier. 
 
Als je innerlijke kracht wil opbouwen, is het van belang om je bewust te zijn van hoe je denkt, wat je zegt en hoe je je gedraagt. En als je dan inziet dat je inderdaad een beetje loopt te klagen, dan kun je jezelf afvragen of er ook een andere manier is om er tegen aan te kijken. Dat betekent niet dat je schijnheilig of iets dergelijks moet zijn. Enkel alleen dat je je bewust wordt van je gedrag.

Wellicht ontstaat dan ook de wens om niet deel uit te maken van het probleem, maar de oplossing. Vooral als het iets betreft binnen jouw invloedssfeer, bedenk dan dat je bijna altijd iemand kan vragen om er samen iets aan te doen. Zo wordt jullie kracht gedeeld! 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20