Wat als… Je je rekeningen niet meer kunt betalen?


Je werkt je een slag in de rondte maar aan het eind van de maand is het altijd spannend of je uitkomt met de kosten. Zeker wanneer er bepaalde tegenslagen op je pad komen: een reparatie aan de auto, onverwachts hoge ziekenkosten buiten je eigen risico of (studie)schulden die je achtervolgen. Zodra je structureel achter dreigt te raken met betalingen kan je in een neerwaartse spiraal belanden. Dan kan het aanvoelen alsof je in een moeras vastzit waar je zelf niet meer uit kunt komen…


Vaak gaat het lange tijd goed en weet je alle eindjes aan elkaar te knopen om rond te komen. Maar zodra het omslagpunt bereikt wordt kunnen de onbetaalde rekeningen zich  opstapelen en worden de rekeningen verhoogd door incasso. Erg vervelend natuurlijk en ook niet iets waar je het zo makkelijk over hebt met anderen… Wat kun je hier nu aan doen om de boel een beetje onder controle te krijgen? 

Onderneem direct actie

Het is belangrijk om onmiddellijk een tegenbeweging te maken. Breng voor jezelf in kaart waar de grootste kostenposten zitten. Waar je misschien geneigd bent om weg te duiken voor je financiën, is de enige manier om eruit te komen door je je erin te verdiepen.  

Ben zuinig met je incidentele uitgaven, zoals boodschappen en impulsaankopen. Bedenk voor jezelf wat je écht nodig hebt en wat kan wachten. Je zult zien dat er veel zaken best wel even uitgesteld kunnen worden. Koop vooral geen spullen waar je maandelijks op moet aflossen. Kijk ook naar manieren om je kosten terug te brengen. Kun je jouw appartement of huis delen met een huisgenoot of is er een mogelijkheid om te carpoolen naar je werk? 

Ga vervolgens eens kritisch door al je facturen heen. Heb je al je afgesloten abonnementen daadwerkelijk nodig of kan je best even zonder die Postcode Loterij? Loop ook eens door je verzekeringen heen en check of je niet over verzekert bent. Zoek naar manieren om je vaste lasten terug te schroeven. 

Zorg dat er meer geld binnenkomt

Dit ligt voor de hand, maar het kan je natuurlijk helpen. Zoek naar manieren om extra geld te verdienen. Kun je meer uren draaien op je werk of er een tweede baan bij zoeken? Verkoop eventueel spullen om je schulden terug te dringen. De extra inkomsten vormen geen oplossing voor de lange termijn. Het is namelijk van belang dat je je schulden afbetaalt en structuur in je financiën krijgt. Zo voorkom je dat je terugvalt in oude gewoontes. 

Ga in gesprek met schuldeisers

Hoewel het een lastig onderwerp is en je misschien liever de situatie uit de weg gaat, kan het raadzaam zijn om in gesprek te gaan met schuldeisers. Op deze manier kun je praten over een mogelijk uitstel van betaling of het aflossen in termijnen. 

Zoek naar een lange termijn oplossing

Bovenstaande punten zijn handig maar kunnen lastig zijn om zelf op touw te zetten. Wat daarin absoluut steun biedt is om een overzicht van je financiën te maken zodat je weet wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Vanuit deze basis kan er een financieel plan gemaakt worden om eerst uit de schulden te komen en ten tweede een gezonde financiële toekomst tegemoet te gaan. Voorkom dat je in een soortgelijke situatie terecht komt. 

Om je daarmee op weg te helpen werkt Qragt samen met Startpunt Geldzaken van het Nibud. Een platform waarbij mensen stapsgewijs geholpen worden om uit hun financiële problemen te komen. Je maakt anoniem een persoonlijk geldplan zodat jij meer inzicht krijgt in je financiële situatie. Daarbij krijg je handige tips om direct met je schulden aan de slag te gaan. 

Er zijn binnen het platform diverse geldplannen uitgewerkt die je houvast bieden. Een daarvan is het geldplan ‘Kom uit de geldzorgen’ voor mensen die maandelijks geld tekort komen. 

Meer grip via online trainingen

Wil je meer grip op jouw persoonlijke financiën? Via het Nibud is het mogelijk om een persoonlijk geldplan te maken. Daarnaast geeft de Qragt Balanstest je zelfinzicht, middels een uitgebreide rapportage met concrete aanbevelingen. Je krijgt zicht op hoe jij ervoor staat. En met de tips en aanbevelingen kun je direct aan de slag om jezelf te ontwikkelen. Sluit je gratis aan bij Qragt.

Lees meer over Startpunt Geldzaken

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20