Wat is nou eigenlijk een burn-out?


Vaak hoor je van mensen in je omgeving dat iemand een burn-out heeft. Maar wat is nu eigenlijk een burn-out? Het woord zegt het eigenlijk letterlijk al; je bent volledig ‘opgebrand’. Soms wordt het je gewoon allemaal even te veel, zowel op je werk als privé. Je hebt te veel stress en bent dagelijks gespannen. Je momentje van rust is elke dag steeds verder te zoeken. 


Eigenlijk zit je dan in het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Dit kan overigens iedereen overkomen. Jaarlijks ervaart namelijk maar liefst 16% van de beroepsbevolking in Nederland burn-out klachten. Als je bedenkt dat de werkzame beroepsbevolking bestaat uit 8,3 miljoen mensen, betekent dit dat 1,4 miljoen mensen in Nederland te maken hebben met een burn-out.

Vaak komt een burn-out tot stand door niet alleen stress op je werk, maar ook door spanningen in de privésferen. De chronische stress en druk die op je schouders ligt, word je op een gegeven moment gewoon te veel. Hierdoor kun je zowel last krijgen van lichamelijke- als geestelijke uitputting. Dit is vooral veelvoorkomend bij vrouwelijke managers en young professionals. De combinatie van stress in de privésfeer door bijvoorbeeld zorg en een veeleisende baan is iets wat voor veel mensen te veel kan worden. In het onderwijs ligt het percentage werknemers met een burn-out het hoogst: één op de zes medewerkers is burn-out of heeft te maken met burn-out klachten.

Herken je jezelf hierin en zou je graag hulp krijgen ter voorkoming van een burn-out?
Sluit je aan op Qragt en breng jezelf weer in balans met één van onze balanscoaches. 

Verder lezen over burn-out?

Dan zijn deze blogs wellicht interessant voor je:

Sluit je aan bij Qragt om een burn-out te voorkomen en te werken aan je herstel. 

Via bijvoorbeeld de gratis burn-out cursus die je online bij ons kunt volgen. 

 

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20