Zwemmend het verschil maken voor PTSS


Wendy Dorrestijn zal in de week van 20 augustus 2021 samen met vier andere dames het kanaal tussen Frankrijk en Engeland bedwingen. Met deze prestatie wordt geld ingezameld voor een extra hulphond die in opleiding gaat om het verschil te maken voor een veteraan met PTSS.


Waarom juist dit doel?

Wendy werkt al ruim 30 jaar voor politie en defensie, waarvan de afgelopen 16 jaar aaneengesloten  voor Politie Nederland. Daarin heeft zij zelf het nodige meegemaakt, maar ook zelf gezien wat PTSS bij haar collega’s deed. Ze vertelt: “Het waren de beste dienders, die altijd klaarstonden en mensenlevens gered hebben. Collega’s die de meest heftige dingen mee gemaakt hebben en daar last van bleven houden. Een klein deel van de mensen met PTSS kan niet meer werken en normaal functioneren. Dat heeft een enorme impact, ook op hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan je vader of moeder die jouw held is, maar die daarna de deur niet eens meer uit kan. Dat doet wat met je”.

“Ik kwam door mijn werk zelf ook in bijzondere situaties terecht. Hierdoor kwam ik er persoonlijk achter hoe ik, als één persoon, het verschil kon maken voor een ander. Vanuit die gedachte ben ik vorig jaar deze actie gestart”.

Wat is PTSS?

PTSS staat voor post traumatische stress stoornis. Een deel herstelt, een deel niet. Een klein deel is gedwongen de dienst te verlaten en wordt afgekeurd. Lodewijk Roskott heeft naast zijn werk als bedrijfsarts bij Capability ook zeer veel ervaring in de Royal Navy. Zo weet hij welke impact  PTSS kan hebben. Hij vertelt: “PTSS stamt voort uit een normale reactie op stress. Praktisch iedereen reageert met vechten of vluchten. Je moet het vervolgens verwerken en ervan herstellen. Bij PTSS is echter het verschil dat mensen vertraagd herstellen. Het is iets wat echt iedereen kan overkomen. Bij onze arbodienst begeleiden we behoorlijk wat mensen met deze diagnose. Het wordt ook steeds beter als zodanig herkend. 

Je ziet het in de praktijk net wat vaker bij mensen die in beroepen werken waar je proactief en snel moet kunnen handelen om de controle over een situatie te krijgen. Als je kijkt naar uitgezonden militairen dan heeft circa 5 procent PTSS-gerelateerde klachten. Het aandeel ‘full blown PTSS’ is wel een stuk lager, rond de 0,5%.  Als er sprake is van PTSS dan is het als bedrijfsarts van belang om uit te leggen dat je hiertegen verzetten de situatie vaak erger maakt. Er zijn verschillende effectieve behandelingen mogelijk. Wat verder ook meehelpt is het bespreekbaar maken en acceptatie van de omgeving. Dat zijn zaken die organisaties en wij, samen als maatschappij, kunnen bieden om de ziektelast te verminderen. Ik denk dat een hulphond veel kan betekenen. Net als contact met lotgenoten”.

Waarom een hulphond?

Voor een deel van de mensen met PTSS maakt een buddyhond dagelijks het verschil. Wendy kent persoonlijk best wat collega’s met hulphonden. “Deze PTSS buddyhond is bedoeld voor een veteraan die zonder die hond suïcidaal zou zijn of niet meer naar buiten zou gaan”, vertelt ze. “Die hond is er gewoon altijd voor hem of haar; bij alle momenten waarin het baasje het trauma herbeleeft of nachtmerries heeft. Dat soort dingen voelt een buddyhond perfect aan en hij is getraind om het baasje juist dan te helpen of troosten”. 

Voorbereidingen, tegenslag en ontbering

De zwemtocht die ze voor de boeg hebben is behoorlijk lang. De afstand is 70 kilometer, maar door de stroming zwemmen ze 100 tot 130 kilometer. Om deze reden is het ook belangrijk dat ze een bepaald tempo zwemmen, zodat ze meters blijven maken én de getijden goed staan bij het keerpunt. Wendy: “Dat wordt qua timing nog tricky. Maar als we te water gaan, dan gáán we ervoor. We bereiden ons goed voor en zijn realistisch”.

De missie van het zwemteam is geslaagd als het team de overtocht gehaald heeft én als Wendy het hulphondje ziet wat ze daarmee mogelijk hebben gemaakt. Wendy: “Pas als het echt concreet is geworden heb ik het gevoel; we hebben het voor elkaar gekregen!” 

Inzameling

Qragt steunt de actie van Wendy en haar team Pink Ladies in de strijd tegen PTSS. Haar krachtige en inspirerende verhaal brengen we daarom graag onder de aandacht. Samen kunnen we er voor zorgen dat het bedrag bij elkaar gelegd wordt en deze hulphond mogelijk wordt gemaakt. Doneer ook, dat kan via deze link en volg de dames in hun laatste voorbereidingen op weg naar hun zwemavontuur!

Sluit je nu gratis aan bij Qragt!Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20