"Nee verkopen? Dat staat niet in mijn woordenboek""Nee verkopen? Dat staat niet in mijn woordenboek"


Als ZZP’er is het soms lastig om ‘nee’ te verkopen. Dat gold ook voor Joey, die als zelfstandige timmerman in de bouw werkt. Na enkele jaren in loondienst gewerkt te hebben, begon Joey 5 jaar geleden voor zichzelf. Via een aantal bekende aannemers wordt hij vaak ingehuurd als onderaannemer. Hoewel hij op deze manier het hele jaar door werk heeft, vond hij het lastig om zijn agenda op orde te houden en om ook ‘nee’ te zeggen tegen de aannemers wanneer hij geen ruimte meer had om nieuwe projecten aan te nemen.  

Joey vertelt: “Het zijn goede tijden in de bouw. Er is veel werk en daar moet ik nu van profiteren. Ieder project dat ik aanneem levert extra geld op. Door alles aan te nemen blijven de aannemers waar ik voor werk ook in de toekomst terugkomen. Ik wil ze graag tevreden houden, want stel dat ze de volgende keer naar iemand anders gaan”.

Het alsmaar aannemen van projecten bracht Joey in de moeilijkheden. Joey: “Het was constant schuiven met planningen en ik moest vaak tot ’s avonds laat doorwerken om alles op tijd voor te bereiden en gedaan te krijgen. Dat leverde een constante druk op en leidde ertoe dat ik soms achterliep in de administratie. Af en toe overwerken is niet erg, maar thuis zijn ze er minder blij mee. Ik heb twee kleine kinderen en merkte dat ik nooit eens tijd had voor een potje voetballen met ze of iets spontaans. Dat moest veranderen. Ik ben ook ondernemer, omdat ik juist wat vrijheid wil”.

Leer om grenzen aan te geven

Joey raadpleegde Qragt Balanscoach Tom en kreeg concrete handvatten om meer controle te krijgen over zijn agenda én om duidelijker zijn grenzen aan te geven. Joey: “Het was prettig om mijn verhaal te kunnen vertellen aan Tom. Ik heb geleerd om mijn planning strakker bij te houden en om sterker in mijn schoenen te staan in de gesprekken met de aannemers. 

Het is goed om dingen bespreekbaar te maken met Tom. Eerst zag ik er wel tegenop om daadwerkelijk ‘nee’ te zeggen. Maar ik merkte dat de eerste aannemer waarbij ik aangaf dat ik eigenlijk geen tijd had zelfs met mij meedacht om tot een oplossing te komen. Dat had ik niet verwacht! Ik heb nu meer grip op het werk en er is duidelijk een betere balans tussen werk en privé”.

Balanscoach Tom legt uit: “Veel mensen hebben een angst om nee te zeggen. Je zult echter zien dat dit vaak onterecht is. Door duidelijk te vertellen dat je niet beschikbaar bent weet een opdrachtgever wat hij aan je heeft en schep je geen valse verwachtingen. Door één keer nee te zeggen valt niet direct je hele bestaan als ZZP’er in elkaar. Gun jezelf wat meer ademruimte, daarmee voorkom je stressvolle situaties”. Voor vragen of advies bel met Qragt

088 - 045 01 20